Nyílt forráskódú szoftverek a német közigazgatásban

2000.03.17. 13:22
A német szövetségi kormányzat közigazgatási informatikai és koordinációs irodájának (KBSt) jelentése szerint "a kereskedelmi szoftverek megbízhatóságával kapcsolatban felmerült aggályok, különösen a bizalmas tartalmakkal kapcsolatban" szükségessé teszi a nyílt forráskódú számítógépes alkalmazások (Open Source Software, OSS) minél előbbi bevezetését.

A KBSt szakértői szerint a német szövetségi kormányzati szervek a nyílt forráskódú eszközöket, például a Linux vagy a FreeBSD operációs rendszert nem csak szerveroldalon, hanem a munkahelyi gépeken is használhatnák. A tanulmány elsősorban az átállással kapcsolatos megtakarításra világít rá. A jóval olcsóbb, illetve ingyenes szoftverek beszerzése mellett nem elhanyagolható tényező, hogy lelassul a számítógépek avulása, elhalasztható a leselejtezésük, hiszen a szabad operációs rendszerek erőforrásigénye alacsonyabb a kereskedelmi szoftverekénél.

Német OSS kutatások

A KBSt munkatársai már hosszabb ideje foglalkoznak az OSS termékkör felhasználási lehetőségeivel. A hivatal vizsgálatai szerint az OSS megérett használatra a német szövetségi közigazgatásban. Összehasonlító elemzések szerint az átállás nagy megtakarítási lehetőségeket rejt magában. Hamarosan elkészítik a pontos gazdaságossági elemzéseket, a kritériumkatalógust, illetve a leírásokat az OSS migráció lépéseivel.

A szabad szoftverek használata melletti további érvként említi a KBSt jelentése a kereskedelmi szoftverek értelmetlenül megváltozó, verziók között visszafelé inkompatibilis fájlformátumait. Ezen kívül az ingyenes szoftvereket a szabadon terjesztett forráskód is vonzóvá teszi. Ha program kódja ellenőrizhető, akkor ez a közigazgatásban, mint érzékeny felhasználási területen, azonnal magasabb biztonsági szintet képviselhet. A közelmúltban ugyanis "számos olyan esemény történt" amely megkérdőjelezi a kereskedelmi szoftverek és hardverek megbízhatóságát, különös tekintettel a bizalmas adatok kezelésére.

Eközben megoldódni látszanak azok a problémák, amelyek akadályozták az ingyenes szoftverek elterjedését a közigazgatásban. Most már a telepítésük és a kezelésük semmivel nem bonyolultabb, mint a kereskedelmi alkalmazásoké. Ugyanígy a betanítás és a support is elérte a megfelelő szintet. Nem utolsósorban pedig az ingyenes szoftverek használatával "megszakítható az egy gyártótól való függés."  • Tippek
  • Hírek