Árpád
-2 °C
3 °C

Nyílt forráskódú szoftverek a német közigazgatásban

2000.03.17. 13:22
A német szövetségi kormányzat közigazgatási informatikai és koordinációs irodájának (KBSt) jelentése szerint "a kereskedelmi szoftverek megbízhatóságával kapcsolatban felmerült aggályok, különösen a bizalmas tartalmakkal kapcsolatban" szükségessé teszi a nyílt forráskódú számítógépes alkalmazások (Open Source Software, OSS) minél előbbi bevezetését.

A KBSt szakértői szerint a német szövetségi kormányzati szervek a nyílt forráskódú eszközöket, például a Linux vagy a FreeBSD operációs rendszert nem csak szerveroldalon, hanem a munkahelyi gépeken is használhatnák. A tanulmány elsősorban az átállással kapcsolatos megtakarításra világít rá. A jóval olcsóbb, illetve ingyenes szoftverek beszerzése mellett nem elhanyagolható tényező, hogy lelassul a számítógépek avulása, elhalasztható a leselejtezésük, hiszen a szabad operációs rendszerek erőforrásigénye alacsonyabb a kereskedelmi szoftverekénél.

Német OSS kutatások

A KBSt munkatársai már hosszabb ideje foglalkoznak az OSS termékkör felhasználási lehetőségeivel. A hivatal vizsgálatai szerint az OSS megérett használatra a német szövetségi közigazgatásban. Összehasonlító elemzések szerint az átállás nagy megtakarítási lehetőségeket rejt magában. Hamarosan elkészítik a pontos gazdaságossági elemzéseket, a kritériumkatalógust, illetve a leírásokat az OSS migráció lépéseivel.

A szabad szoftverek használata melletti további érvként említi a KBSt jelentése a kereskedelmi szoftverek értelmetlenül megváltozó, verziók között visszafelé inkompatibilis fájlformátumait. Ezen kívül az ingyenes szoftvereket a szabadon terjesztett forráskód is vonzóvá teszi. Ha program kódja ellenőrizhető, akkor ez a közigazgatásban, mint érzékeny felhasználási területen, azonnal magasabb biztonsági szintet képviselhet. A közelmúltban ugyanis "számos olyan esemény történt" amely megkérdőjelezi a kereskedelmi szoftverek és hardverek megbízhatóságát, különös tekintettel a bizalmas adatok kezelésére.

Eközben megoldódni látszanak azok a problémák, amelyek akadályozták az ingyenes szoftverek elterjedését a közigazgatásban. Most már a telepítésük és a kezelésük semmivel nem bonyolultabb, mint a kereskedelmi alkalmazásoké. Ugyanígy a betanítás és a support is elérte a megfelelő szintet. Nem utolsósorban pedig az ingyenes szoftverek használatával "megszakítható az egy gyártótól való függés."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?