Eleonóra
-1 °C
2 °C

Longhorn: az új kezdet?

2005.04.22. 15:00
Egymást érik a sajtótájékoztatók, konferenciák, mindenhol a csak jövőre megjelenő Longhornt dicsőítik. A jelenlegi adatok alapján az új operációs rendszer inkább csak küllemében lesz forradalmi, máskülönben inkább a biztonságra helyezték a hangsúlyt.
A Microsoft növeli a feszültséget. Sokat mondanak a következő Windowsról, a Longhornról, de valójába nem árulnak el semmi fontosat. Az eheti nyilatkozó Steve Ballmer, a cég vezérigazgatója, aki nemes egyszerűséggel a következő tíz év operációs rendszerének nevezte a készülő szoftvert - írta meg a The Register. A társaság menedzsereinek Las Vegas-i csúcstalálkozóján Ballmer felvázolta a Longhorn hat kulcsfunkcióját, vagy fellengzősebben: alappillérét. Ez az elképzelés azonban már igencsak távol áll Bill Gates 2003-as víziójáról, attól, ahogy eredetileg elképzelték az új operációs rendszert.

Eredeti elképzelés

#alt# A két évvel ezelőtti Los-Angeles-i konferencián a Microsoft vezére a Longhornt a Windows 95 huszonegyedik századi megfelelőjének nevezte, mely a társaság legfontosabb fejlesztése lesz az évtizedben. Gates három pontban határozta meg a leglényegesebb újdonságokat: egyik a WinFS fájlrendszer, melyet egyenesen a Longhorn Szent Gráljának nevezett a vezér. Másik a WinFX architektúra, mely segít a fejlesztőknek, hogy egyszerre írhassanak programokat XP és Longhorn alá. Harmadik az Avalon, mely a grafikai megújulásáért felel, valamint Gates ráadásként említette még az Indigo webszolgáltatást is.

Tavaly aztán kivették a Longhornból a WinFS fájlrendszert és az Indigót, valamint az Avalon bizonyos részeit, csak hogy az új rendszer időben megjelenhessen. A Microsoft azóta nem annyira forradalomra, inkább tökéletesítésre törekszik: prioritásnak a létfontosságú részletek precíz kidolgozását tekintik. Ennek köszönhetően a Longhorn első verziója aztán nem is annyira áttörő lesz, mint inkább könnyen kezelhető, biztonságos és megbízható.

Ballmer mostani előadásán megerősítette ezt a forgatókönyvet, a hat pillér ezeket a kifejezéseket tartja. Az egyik oszlop a 64 bites rendszerek támogatása, fontos még a keresőfunkciók bővítése, a könnyű használat, a zökkenőmentes működés, és az előrelépés úgy az otthoni, mint a mobilgépek számára.

A Microsoft vezérigazgatója szerint a Longhornt hetven százalékkal kevesebbszer kell majd újraindítani, mint a korábbi Windowsokat. Ráadásul Ballmer szerint „amit a legtöbb ember tudni vél az operációs rendszerekről, az a legkevésbé sem hasonlít arra, ami jövő nyáron Longhorn néven a boltokba kerül”.