Tényleg fut

2005.08.29. 15:05
Megnéztük, miként működik a gyilkos háromdimenziós grafikájú oprendszer Intel processzorra írt változata egy teljesen hétköznapi, de elég jól felszerelt pécén.


Kattintson a képre!
Kisebb szívrohamot kaphattak az Apple fanatikus rajongói, amikor megtudták hogy a Mac OS X oprendszer nemcsak gyönyörű almalogós plexiházba épített hardveren fut majd, hanem szürke bádogdobozba drótozott pécéken is. Steve Jobs, az Apple Computer vezérigazgatója ugyanis június elején bejelentette, hogy az IBM helyett az Intel gyárt majd nekik processzorokat, mégpedig teljesen szokványos Pentiumot.

A cégvezér azzal próbálta csitítani a kedélyeket, hogy ezentúl sem férhet hozzá mindenki az oprendszerhez, mivel az csak Apple gépeken fut majd, de sajnos nem számolt a hekkerek leleményességével. Elszánt gépbuherálók egy csoportja ugyanis hamar feltörte a szigorú korlátozást, majd felrakták a fájlcserélőkre a nép Mac OS X rendszerét. Ezt láttuk működni egy számítógépen, amelyet nem az Apple és nem is valamelyik partnere gyártott, hanem az Asus. (Az általunk látott feltört verzió mellett van olyan telepítős változat is, amely korlátozások nélkül fut a meghatározott fejlesztői rendszeren.)

Háziasított nagyragadozó

A BitTorrenten terjedő, általunk megszerzett image valójában nem teljes értékű oprendszer. Valószínűleg egy külsős fejlesztő számítógépéről nyúlták le, és ezért lehetetlen komolyabb rendszerbeállításokat elvégezni rajta: az adminjelszó ismeretlen. Érdekes ugyanakkor, hogy a korábban teljesen más számítógépen használt Mac OS X néhány perc alatt ráhangolta magát az új hardverre, és ezután nem is kellett komolyabb beállításokat elvégezni. Először ugyan vacakolt egy kicsit a billentyűzettel (nem akarta felismerni a PS2-csatolóst és a magyar USB-t is csak európaiként), de végül kiderült, hogy műbalhét rendezett, és valójában PS2-vel is működik.

Mivel láttunk már néhány eredeti Apple-rendszert, megalapozottan jelenthetjük ki, hogy az Intel Pentiumon futó változat ugyanolyan gyors, nem szaggat, nem fagy. Háromdimenziós gyorsítást használó kezelőfelülete a több tucatnyi ablakot pillanatok alatt széttolta, összehúzta, Dashboard és Exposé meg sem kottyant neki. Ennyi idő alatt a Windows talán még egy ablakot sem tud becsukni. Nagyon jól látszott persze, hogy a rendszer még nem végleges: mint az a képeinken is látható, a legördülő menük környékén néha furcsa csíkok jelentek meg.

A beépített alapszoftvereken kívül szinte semmi sem futott a rendszerünkön, így a kalózmásolat szinte csak internetezésre volt alkalmas. Volt böngésző, levelező és csevegőprogram, de a képeket és a zenéket már nem sikerült lejátszanunk. Hiába próbáltunk volna eredeti Mac OS X-re írt Photoshopot telepíteni, nem futott volna. Az Apple egyébként készített egy dinamikus fordítószoftvert, a Rosettát, amellyel majd a régi Mac OS X szoftverek is futnak az inteles platformon, ez azonban még nem készült el teljesen.

Gigák és megák


Nézze meg az inteles Mac OS X-et!
Bár nem szól, ha csúnya számítógépre telepítik, jó hardvert igényel az OS X. Csak akkor hajlandó elindulni, ha a processzor ismeri az SSE2 utasításkészletet, és nem árt az SSE3 sem, mert azon a beépített Rosetta is elindul. Grafikus kártyából a legjobb az Intel 915G, azon szakértők szerint nincsenek csíkok sem. Ez a felszerelés persze manapság igazán nem nagy szám, és az OSx86 projekt wikije szerint az önkéntes tesztelők több mint százötven különféle számítógépen sikeresen futtatták. Saját teszthardverünkben 3 gigahertzes P4, 1 gigabájt RAM és egy ATI 9550 grafikus gyorsító volt.


  • Hírek
  • Csok