Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Jön a térhangzású mp3

2004.03.23. 11:40
Elég volt a sztereóból? A surround hangzás meghódította a jó öreg mp3-at is. A Fraunhofer Intézet módszerével a fájlok mérete sem nő számottevően.
A Fraunhofer Intézet kifejlesztett egy módszert, amivel az mp3-ak térhangzásúak is lehetnek: a zeneállományok kódolásánál kevés plusz információ elhelyezésével elérhető a surround hatás, közölte a BBC. A kutatók állítása szerint az új formátum kompatibilis lesz a jelenleg használatos programokkal és mp3-lejátszókkal.

Marad a méret

A térhangzás érdekében a hangot több csatornán keresztül rögzítik, ezért érzékeljük úgy, hogy a hangok több irányból jönnek. Több csatorna azonban több adatot jelent, amit igen nehéz jó minőségben úgy tömöríteni, hogy akár hordozható lejátszón is használható legyen. A Fraunhofer Intézet új módszerével a hangok térbeliségét jellemző, kis mennyiségű plusz információval látják el az mp3-at, így annak mérete nem változik számottevően.

Új eszközök

Az új kódolási eljárással készült zeneállományok működnek a régebbi hardverekkel és programokkal, de a plusz információval ezek nem tudnak mit kezdeni. Az új technológiát kihasználó termékek 2004. júliusában jelennek meg a piacon.