Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Forradalmian új parancssor a Windowsban

2005.06.23. 12:39
Ha a fiúk Redmondban belehúznak, akár már 2008-ra elkészülhet a Microsoft Shell, a kattintgatásba belefáradt programozók megváltója. Az MSH bétaváltozatban már kipróbálható: tesztünkben a DIR működött, mint a kisangyal, de a DaysTill-el már meggyűlt a bajunk.

Negyvenéves technológiában látja a jövőt a Microsoft, amely új parancssoros felületet készít a grafikus huncutságoktól a fekete alapon fehér karakterek felé menekülő fejlesztőknek. A cég szerint az alkalmazás akár 3-5 éven belül elkészülhet, de bétaváltozatban már most is ki lehet próbálni: a redmondi cég a napokban közzétette Monad, illetve MSH (Microsoft Shell) névre keresztelt új generációs parancssorának első verzióját. A fejlesztőknek és adminisztrátoroknak szánt felület a cég szerint jobb lesz mint az eddigi, sőt még a linuxos változatokon is túltesz majd, írta a BetaNews.

#alt#

A Microsoft ígéreteit persze óvatosan érdemes kezelni, mert az MSH/Monad az eredeti tervek szerint a Longhornba is bekerült volna, de később kiderült, hogy Redmondban az elkövetkező néhány évben nem készülnek el vele. A bétaváltozat tesztelése után ezt minden erőlködés nélkül elhisszük.

Legalább nem kék

Ki akartuk próbálni mit tud a Monad, ezért lefuttatunk rajta néhány scriptet. A DaysTill például elvileg meg tudja mondani, hány nap van még hátra egy kiválasztott dátumig. Ezt az egyébként nem túl bonyolult feladatot viszont a program nem tudta megoldani és hibaüzenettel kilépett.

Egy másik, valamivel hasznosabb, szintén nem túl komplikált script Word-dokumentumokban keresne kifejezéseket, de ez is sok volt az újszülött shellnek. A DIR parancsot viszont rögtön megértette, és úgy írta ki a könyvtárakat, mint a kisangyal - ha valaki szeretné mappáit új programmal megtekinteni, most itt a lehetőség.

A kétperces tesztelést hosszú várakozás előzte meg, mert a programhoz csak MS Passport birtokában, regisztráció után lehet hozzájutni, ráadásul a .NET 2.0-s bétája is kell