Bernadett
-2 °C
4 °C

Oszd meg és csetelj

2006.05.09. 16:00
A szemfényvesztésen túl talán csak egy olyan tulajdonsága van az új Messengernek, aminek önfeledten örülhetünk. Megosztásra fel!
#alt#
Mappamegosztás barátok közt
Kedd óta már letölthető a világ legnépszerűbb üzenetküldőjének legújabb verziója. Illetve akik valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva Firefoxot használnak, észrevehetik, hogy a szépen megrajzolt Download gombra nem tudnak klikkelni. Ez azért van, mert a tesztverziót csak Windows pc-Internet Explorer alapállásban lehet letölteni és telepíteni.

A Live az utóbbi időben bűvszava lett a Microsoftnak: ami új, friss és okos, azt Live-nak kell nevezni. De mit tud az MSN Live Messenger (LM), amiért érdemes lenne egyáltalán telepítenünk? Nem sokat. Bár letisztultabb a kezelőfelülete, mint mondjuk a Messenger 7.5-ös verziónak, de ez elsőre meglehetősen soványka előnynek tűnik.

Elvileg a VoIP (nettelefonálás) megerősítése miatt kellene hanyatt esnünk a Live Messengertől, csakhogy a Windows Live Call szolgáltatást továbbra sem tudjuk igénybe venni Magyarországról. Ezzel együtt persze dicséretes, hogy Amerika és Britannia mellett immár az osztrákokat, belgákat, finneket, íreket, olaszokat és hollandokat is bevonták a támogatott nemzetek körébe.

Fájlküldés helyett közös mappa

#alt#
Ismerőst találtam, live

Amiért egy gyarló magyar felhasználónak is érdemes telepítenie ezt a verziót, az a fájlmegosztás. Nem, nem a fájlküldésre gondolunk, hiszen az már a korábbi verziókban is megvolt. A Live Messengerben új funkció, hogy ismerőseinkkel közös mappákat hozhatunk létre. Elegendő a kijelölt mappába belehúzni a megosztani kívánt fájlokat - nincs szükség fájlok küldésére és fogadására. Bár a virtuális mappa szinkronizálása néha elakadt, mindent egybevetve jól használható, kedves fícsör ebben a barátságos webkettes világban, ahol a megoszthatóság a hívószó, és nem a küldözgetés.

Szintén a kedves kategóriába tartoznak az olyan funkciók, mint például az MSN-ismerőseink átnevezhetősége. Gondoljunk csak meg: például főnökünk felhasználónevét akármilyen bece- vagy gúnynévvel helyettesíthetjük.

A Live Messengerben a videobeszélgetés már élő, teljes képernyős (640x480) videoképet jelent. A felvett partnerek nevei mellett elvileg jelzik azt is, ha az illető vezet az MSN Spacesen blogot, és éppen frissítette azt. Bár Magyarországon nem igazán elterjedt az MSN Spaces, de maga az elv már előrejelzi a webkettes szolgáltatások fejlődését: összekapcsolni az instant üzenetküldőt a blogokkal, kapcsolatépítő szájtokkal, képmegosztó szolgáltatásokkal.