Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Naponta beszél a központtal a Microsoft eredetiségvizsgálója

2006.06.12. 10:30
Elismerte a Microsoft, hogy a Windows XP eredetiségét ellenőrző modul minden nap küld adatokat a cég központi szerverére. Erről azonban elfelejtették tájékoztatni a felhasználókat.

Másfél évvel ezelőtt találta ki a Microsoft a Windows Genuine Advantage programot, amely azóta a szoftveróriás egyik legfontosabb fegyvere lett a kalózkodók ellen. A Windows XP eredetiségét vizsgáló parányi szoftverermodul telepítése egy éve kötelező, és nélküle nem elérhetőek a Windows Update frissítései. A modul ellenőrzi, hogy a számítógépen legális Windows fut-e, és ha hamis, akkor rendszeresen beszól a felhasználónak, és csupán a kritikus biztonsági javítások telepítését engedélyezi.

A Microsoft azzal követett el hibát, hogy a szerverkommunikációról nem tájékoztatta a vásárlókat a végfelhasználói szerződésben. Az Ars Technica informatikai szájt szerint a közelmúltban volt hasonló eset, tehát a Micosoftnak lett volna miből okulnia. Az Apple iTunes médialejátszó 6.0.2-ás verziójában megjelent egy úgynevezett MiniStore modul, amely a lejátszott zene alapján ajánl megvásárolható számokat, azt azonban elfelejtették közölni, hogy a program az Apple szervereivel kommunikál. Az Apple azóta külön felhívja a figyelmet az új funkció működésére.

Kizárólag a szerverkommunikációval kapcsolatos logfájlokból küld adatokat a Windows Genuine Check a Microsoft szervereinek, tehát kényes információk nem kerülnek a szoftveróriás kezébe. A Microsoft elismerte a hibát, és azt állítja, hogy a bejelentkezések számát jelentősen csökkenti majd.