Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Csak a legális Windowst lehet majd frissíteni

2005.01.26. 15:23
Biztonsági megfontolásokból az automatikus frissítésekhez továbbra sem szükséges ellenőrzés, de az év közepétől a Windows Download weboldal minden frissítés és biztonsági javítás letöltéséhez ellenőrzi a Windows licencét.

A szoftvermásolás elleni védelemként a Microsoft még idén bevezeti a Windows eredetiségének vizsgálatát a Windows Download weboldalon. A cég tavaly ősz óta tesztel egy eszközt az oldalon, mely megállapítja, hogy az adott Windows-verzió legális-e, de eddig az ellenőrzés önkéntes volt.

Február hetedikétől kezdve azonban három országban, Kínában, Norvégiában és Csehországban már kötelező lesz az ellenőrzés, írta a News.com. Ha a rendszer másolt Windowst talál, a felhasználónak felkínálják a lehetőséget, hogy kedvezményes áron vásároljon egy eredeti Windows-példányt.

Mindenhol ellenőriznek

Az év közepétől az ellenőrzés minden országban kötelező lesz, mind a Windows-programok, mind a frissítések és biztonsági javítások letöltéséhez. A Windows frissítéseit azonban továbbra is bárki megkaphatja - ellenőrzés nélkül - az operációs rendszer automatikus frissítési funkciójának bekapcsolásával. A cég úgy véli, hogy így a biztonsági megfontolásoknak is eleget tesznek.

A Microsoft a Windows XP javítócsomagjainak letöltéseiből már korábban kizárta az illegális másolatok használóit, a Windows XP SP1 és SP2 illegális példányon nem volt hajlandó futni. Ugyanakkor a biztonsági mechanizmus kiiktatása sem váratott sokáig magára.

Egyéb előnyök

A Windows Genuine Advantage programban egyéb előnyöket, például olcsóbb vagy ingyenes szoftvereket is kínálnak azoknak, akik igazolják Windowsuk eredetiségét.

Egy iparági felmérés szerint a szoftverek egyharmada kalózmásolat, és ez 29 milliárd dollár veszteséget okoz évente a gyártóknak. A Microsoft pontos összeget nem tett közzé, de a cég szerint az elmúlt tíz évben milliárdos nagyságrendű veszteséget okozott nekik a kalózkodás.