Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elkészült az Office új ruhája

2005.09.14. 16:05
Átláthatatlan eszköztárak és eltünedező menüpontok helyett nagy és színes gombok lesznek a Microsoft új irodai programcsomagjában. A szoftvergyártó a héten mutatta be egy fejlesztői konferencián a jövőre megjelenő Office 12 kezelőfelületét.

Több mint egy évvel a végleges verzió megjelenése előtt napvilágra került a Microsoft Office 12 irodai programcsomag bétaváltozat előtti kiadása. A szeptember 13-16-án megrendezett Professional Developers Conference rendezvényen Bill Gates, a vállalat első embere elsősorban a szoftver új kezelőfelületére hívta fel az egybegyűltek figyelmét, mivel a változások radikálisak.


Kattintson a képekhez!
Az Office 12 interfészén megjelenő fényes gombok és a színátmenetes fémes felületek tagadhatatlanul az Apple Mac OS X oprendszer jellegzetes díszítőelemeire hasonlítanak, és Slashdot informatikai hírszájt fórumán máris heves vita alakult ki erről: egyesek szerint a Microsoft egyszerűen lenyúlta az Apple dizájnját, mások szerint pedig csak arról van szó, hogy a cég okosan kiválogatta a valóban hasznos elemeket.

Alkalmazkodó alkalmazások

Végleg eltűnnek a túlzsúfolt, kínkeservesen személyre szabható legördülő menük, és helyettük az aktuális feladathoz kapcsolódó eszközök gombjai az ablak fölső szegélyén jelennek meg. A Write felíratú gombra bökve például beállítható a betűtípus, bekezdés, szövegstílus, itt lehet nekikezdeni a szöveg korrektúrázásának, és innen indítható keresés. Az Insert, azaz beillesztés gombra bökve mindez eltűnik, és előkerülnek a táblázatok, képek, saját logók, szimbólumok és oldalak beszúrását segítő eszközök.

Nem lesz többé beszélő gemkapocs sem, csupán egy áttetsző eszköztár lebeg majd a kurzor mellett, amely teljesen eltűnik, ha a szoftver az egér mozgásából arra következtet, hogy a felhasználót nem érdemes ilyesmivel megzavarni. Az egér jobb gombjával kattintva pedig ugyanazok az eszközök jelennek meg, mint a felső szegélyen.

Mindent megmutatnának

Egy irodai programcsomag esetében különösen fontos a kezelőfelület, mert a szoftvercégek többek között az interfész a megújításával tudják rávenni a felhasználókat arra, hogy tőlük vásároljanak. Bár a termék technikai fejlettsége sem elhanyagolható szempont, a szövegszerkesztőkben és a táblázatkezelőkben már nem igazán érdemes sok újdonságot bevezetni, hiszen sokan éppen a fölösleges vagy annak vélt funkciók elszaporodása miatt panaszkodnak. A Microsoft abban reménykedik, hogy az új dizájnnal a felhasználók könnyebben megtalálják majd az extra funkciókat - majd meglátjuk, hogy bejön-e cég a számítása, ha megkaparintjuk az Office 12 első publikus bétáját, amely az év végén jelenik meg.