Lemásolni a Windowst

2000.08.02. 17:24
Az utóbbi időben egyre több informatikai szaktekintély játszott el a gondolattal, mi történne, ha a Windows forráskódjához bárki hozzáférhetne, javíthatná, hozzátehetne vagy elvehetne belőle. Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan kicsik-nagyok megtapasztalhatják ezt az örömöt. Egy, a Microsofttól teljesen függetlenül szerveződő programozó csapat elhatározta ugyanis, hogy funkcióról funkcióra lemásolja a népszerű Windows operációs rendszert, és az így készült program kódját pedig szabadon hozzáférhetővé teszi az interneten.

A Microsoft operációs rendszerének foggal-körömmel védett forráskódja hamarosan kiszabadulhat a palackból, pedig ezt a vállalat utolsó adujának tartogatta arra az esetre, ha mégis valósággá válik a fenyegetés: a cég feldarabolásáról első fokon hozott ítélet. Független programozók egy csoportja azonban úgy gondolta, nem jó az ilyet sokáig titokban tartani, hadd tanuljanak belőle az emberek. Még az sem kizárt, hamarabb javítanak ki majd egy hibát, mint a redmondi monopólium.

Az Open Windows Project célja, egy a Windows-zal teljesen kompatibilis operációs rendszer létrehozása, amely ugyanakkor teljesen független a Microsoft védett programkódjától. A fiúk nem kisebb feladatra vállalkoztak, minthogy a Windows összes parancsát és funkcióját (a szándékosan beépített hibákat leszámítva) úgy lemásolják, hogy ha egy mezei felhasználó feltelepítené az Open Windowst, semmilyen változást nem venne észre. Minden szövegszerkesztő, játék, satöbbi ugyanúgy működne, mint azelőtt.

Mire jó ez az egész?

Feltehetné a kérdést az olvasó, hogy ha minden ugyanúgy maradna, mint azelőtt, akkor mi értelme ennek az egésznek, de nem teszi, ezért talán végigsuhannék a várható pozitív következményeken.

Először is, a program szabadon terjeszthető, azaz ingyenes és jogtiszta lesz, a házkutató szoftverrendőröktől nem kell többé reszketni. Másodszor nem kell lemondani a megszokott windowsos környezetről, gombokról: a Linuxtól félő júzerek otthonosan mozoghatnak képernyőjükön, anélkül, hogy akár 5 percet kellett volna áldozniuk a kezelőfelülettel ismerkedésre.

Az sem utolsó szempont, hogy az operációs rendszerhez készülő fejlesztések, kiegészítések és alkalmazások nem csak a dokumentációból értesülhetnek az operációs rendszer technikai paramétereiről, hanem élőben vizsgálhatják a forráskódot.

Nem fog fájni?

Az Open Windows külsőre a Windows otthoni felhasználóknak szánt, idén nyáron megjelenő változatára, a Windows Millenium Editionre hasonlít majd A projekt ötletet és kódot merít a korábban indult nyílt forrású windowsos fejlesztésekből. Ilyen például a GXExplorer (a Windows Explorer és File Manager továbbfejlesztett változata), a FreeDOS, a ReactOS vagy a WinE.

Több korábbi fejlesztés a Linuxból indult ki, és azt alakítgatta át, s ezért (meg egyéb okok miatt) ezek sosem fogják 100 százalékig biztosan futtatni az összes Windows alá készült alkalmazást. Persze sokan kételkednek abban, hogy ez pont az Open Windowsnak sikerülhet.

Ezt az Open Windows készítői is érzik, hiszen küldetésükben mindenek elé helyezték a Windows-kompatibilitást, ezért nem valószínű, hogy sokat fejlesztenének a Windows ME meglévő funkcióin. Ha erre mégis sor kerülne, az semmiképpen nem zavarja majd meg az oprendszer együttműködését régebbi programokkal.

Technikai paraméterek

Az Open Windows a FAT fájlstruktúrát használja, mivel a programozók szerint ezt elég sokan értik és használják. Az oprendszer kernelje (magja) a 32-bites Windows kernelt másolja, de visszamenőleg kezeli a 16-bites és a DOS-os alkalmazásokat is. Első körben jelen lesz benne az összes szükséges hardvermeghajtó és szoftverkomponens, OLE-támogatás és TCP/IP hálózati protokoll. Ezek később kiegészülhetnek újabb protokollokkal, fájlstruktúrákkal vagy internetes alkalmazásokkal.

Vannak, akik kétségbe vonják a projekt értelmét, mondván, minek még egy Windowst fejleszteni, amikor már ott van helyette a Linux vagy a BeOS? Mások azt kifogásolták, hogy a csapat kicsit megkésve indult neki a várhatóan több évig elhúzódó fejlesztésnek, mivel szerintük a Windows 9x oprendszer-család már ma is elavultnak számít, hiszen a Windows 2000 a jövő. Megint mások azon kapták fel a vizet, hogy könnyű már meglévő anyagból dolgozni, és különben is, még semmilyen bizonyítékot (futtatható programot, forráskódot, satöbbi) nem tettek le az asztalra, így nem tudni, mennyire őszinte célra egyesítenék a világ programozóit.

A fejlesztők ezeken a megjegyzéseken csak mosolyognak. Szemükben bíztató a fény, meggyőződésük, hogy jót és hasznosat tesznek, amelyből az egész emberiség - de legalábbis a Windowst használó része - gazdagodni fog.  • Tippek
  • Lakáshitel