Gyorsulás az Operában

2008.06.13. 11:00
Az Opera 9.5 böngésző számítógépes változata menő kezelőfelületet kapott, és gyorsabban böngész, mint az elődei.

Világviszonylatban az Opera böngésző piaci részesedése alig észrevehető, ugyanakkor Európában az internetezők több mint három százaléka használja a norvég szoftverfejlesztés eme remekét. A héten megjelent a legújabb verziója, az Opera 9.5, amely a készítői szerint ötven százalékkal gyorsabb elődjénél, a 9.2-nél, ráadásul hamarabb megtalálhatók vele a korábban megnézett weboldalak, és a kezelőfelületén a híres skandináv dizájn nyomai fedezhetők fel.

Gyorsgyorsító

Az új Opera gyorsasága leginkább a javascriptes tartalmakkal telepakolt weboldalak betöltésekor észlelhető, és a böngésző kezelőfelületébe épített extrák a felhasználót is jelentősen fel tudják gyorsítani. Ma már természetes, hogy a böngészőkben egymás mellé rendezett füleken jelennek meg a betöltött weboldalak, az Operánál azonban az új fül megnyitásakor kilenc nagyméretű gyorsindító gomb jelenik meg, amelyekkel pillanatok alatt betölthető valamelyik kedvenc szájt.

Gyorsindítók

Első megjelenése óta jelentősen átalakult az Opera beépített levelezőkliense. Sokféle rendezési szempont alapján szétválogathatóak az emailek, csak azt nem tudom, hogy miért van szükség levelezőre egy böngészőben. Az Opera a felhasználói adatok megadása után simán elkezdte leindexelni a Gmailben tárolt leveleimet, amivel egyetlen aprócska gond adódott: a négy év alatt összegyűlt, több mint százötvenezer email beolvasása hazavágott minden gyorsaságot. Az IMAP tranzakció a vincsesztert és a processzort is alaposan megdolgoztatta. Szerencsére az indexelés csak az első használatkor okoz gondot, a továbbiakban egyáltalán nem. Sőt, mivel az emailkliens külön folyamatszálként fut, nem befolyásolja a böngészést.

Megosztom, és?

Az Opera Link funkcióval szinkronizálni lehet a különféle Opera böngészők könyvjelzőit. Ehhez először regisztrálni kell a My Opera szájton, majd a megadott adatokkal be lehet jelentkezni az Opera Miniben, így az ott lementett könyvjelzők szinkronizálhatóak. A lementett linkek máris megjelennek a My Opera szájton, illetve az Opera azt írja, hogy a windowsos böngésző kilépéskor szinkronizálja a linkeket. Bittorrent kliens is van az Operában, de a jó beállításához kicsit meg kell buherálni a letöltési sebességeket az about:config menüben. Ennél talán egyszerűbb egy µTorrentet futtatni a háttérben.

Mindent összegezve jó böngészőnek tűnik az Opera, de nekem ez nem elég ahhoz, hogy lecseréljem a jól bevált Firefoxomat, és a del.icio.us-ban lementett, mobilról és pécéről is kényelmesen elérhető könyvjelzőimet.  • Hírek
  • Hírek