Árpád
-2 °C
4 °C

Fényképről olvas az új fordítógép

2003.09.03. 15:39
Az Egyesült Államokban fejlesztették ki azt a hordozható tolmácskészüléket, amely fénykép alapján készíti fordítást az idegen nyelvű táblákról és feliratokról. A rendszer egy kéziszámítógépből és egy digitális kamerából áll, amely Wi-Fi eléréssel csatlakozik az internetre.
A külföldön járó turisták bizonyára hasznosnak tartják a közeli veszélyforrásokra figyelmeztető táblákat, feltéve, hogy megértik azokat. Ezeket a fontos információkat ugyanis gyakran olyan nyelven írják ki, amelyet a legtöbb turista nem ismer. Ilyenkor nagy segítséget nyújthatnak azok a tolmácskészülékek, amelyek könnyedén lefordítják az élőbeszédet és a begépelt szöveget, de a Hewlett-Packard mérnökei szerint a táblák és feliratok szövegének lefordítása sokkal nehezebb feladat. Néhány országban például helyi nyelvjárásokat használnak a táblák feliratozására. A turisták ráadásul nem mindig tudják pontosan leírni a szöveget, és a helyes kiejtést sem ismerik, ezért hiába is próbálkoznának azzal, hogy felolvassák a kérdéses szöveget a fordítógépnek.

Internet nélkül nem megy

Howard Taub, a HP nyomtatással és képalkotással foglalkozó kutatóközpontjának igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy az általuk kifejlesztett rendszer nagyon egyszerűen működik: csak le kell fotózni a kérdéses feliratokat. Az eszköz ezután az interneten található fordítóprogramokból és egyéb nyelvi adatbázisokból keresi elő a megoldást. Mindez azért előnyös, mert az interneten megtalálható fordítóprogramok igen sok nyelvet ismernek. A hátránya az, hogy csak akkor működik, ha van a közelben egy Wi-Fi elérési pont.

Taub szerint a rendszer gyakorlatilag minden létező nyelvet ismerni fog, ráadásul nemcsak egy-egy szónak keresi meg az értelmét, hanem összetett kifejezéseket, mondatokat és bekezdéseket fordít le. A rendszer hamarosan a szobrokon és az épületeken található emléktáblák lefordítására is képes lesz, melyek gyakran kifognak a csupán szótárral felszerelt turistákon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?