Móric
14 °C
17 °C

Fényképről olvas az új fordítógép

2003.09.03. 15:39
Az Egyesült Államokban fejlesztették ki azt a hordozható tolmácskészüléket, amely fénykép alapján készíti fordítást az idegen nyelvű táblákról és feliratokról. A rendszer egy kéziszámítógépből és egy digitális kamerából áll, amely Wi-Fi eléréssel csatlakozik az internetre.
A külföldön járó turisták bizonyára hasznosnak tartják a közeli veszélyforrásokra figyelmeztető táblákat, feltéve, hogy megértik azokat. Ezeket a fontos információkat ugyanis gyakran olyan nyelven írják ki, amelyet a legtöbb turista nem ismer. Ilyenkor nagy segítséget nyújthatnak azok a tolmácskészülékek, amelyek könnyedén lefordítják az élőbeszédet és a begépelt szöveget, de a Hewlett-Packard mérnökei szerint a táblák és feliratok szövegének lefordítása sokkal nehezebb feladat. Néhány országban például helyi nyelvjárásokat használnak a táblák feliratozására. A turisták ráadásul nem mindig tudják pontosan leírni a szöveget, és a helyes kiejtést sem ismerik, ezért hiába is próbálkoznának azzal, hogy felolvassák a kérdéses szöveget a fordítógépnek.

Internet nélkül nem megy

Howard Taub, a HP nyomtatással és képalkotással foglalkozó kutatóközpontjának igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy az általuk kifejlesztett rendszer nagyon egyszerűen működik: csak le kell fotózni a kérdéses feliratokat. Az eszköz ezután az interneten található fordítóprogramokból és egyéb nyelvi adatbázisokból keresi elő a megoldást. Mindez azért előnyös, mert az interneten megtalálható fordítóprogramok igen sok nyelvet ismernek. A hátránya az, hogy csak akkor működik, ha van a közelben egy Wi-Fi elérési pont.

Taub szerint a rendszer gyakorlatilag minden létező nyelvet ismerni fog, ráadásul nemcsak egy-egy szónak keresi meg az értelmét, hanem összetett kifejezéseket, mondatokat és bekezdéseket fordít le. A rendszer hamarosan a szobrokon és az épületeken található emléktáblák lefordítására is képes lesz, melyek gyakran kifognak a csupán szótárral felszerelt turistákon.