Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Oroszország saját operációs rendszert fejleszt

2009.01.27. 11:45
Linuxra épülne az orosz nemzeti operációs rendszer, amivel kidobnák a Windows az ország közigazgatásából.

Az orosz kormány arra készül, hogy saját operációs rendszert fejlesszen ki, ezzel is csökkentve az ország függőségét a nyugatról származó technológiától, és persze jelentős pénzt is megspórolva hosszú távon. Az orosz sajtó szerint az ötlet az orosz szoftverfejlesztő közösségtől származik, akik levélben keresték meg Medvegyev elnököt a javaslattal. Az elnök - aki egyébként Apple gépeket használ - január végén terjeszti be a javaslatot a parlamentnek.

Az oroszok saját operációs rendszere Linux-alapokra épülne, és a megtervezéséhez összehívott kerekasztalhoz meghívták az összes fontosabb orosz szoftvercéget, a nagyobb Linux-disztribúciók gazdáit, de még a helyi Microsoft-képviseletet is. Hogy a rendszer a Linuxhoz hasonlóan ingyenes és nyílt forráskódú lesz-e, még nem tisztázott.

A Microsoft-termékek központi lecserélése nem új ötlet: a francia csendőrség 2005 óta fokozatosan állítja át ingyenes rendszerekre a hálózatát, a két Korea közös Linux-verzión dolgozik, a leghíresebb eset pedig a kínai Red Flag Linux-disztribúció, amivel eredetileg a Windowst szerették volna kiűzni a közigazgatás számítógépeiről, végül hosszas tárgyalások után a korábbinál jóval olcsóbb licenc-szerződés mellett mégis maradtak a Microsoftnál.

Bár az orosz Microsoft-képviselet szóvivője szerint valójában senkinek nincs szüksége saját nemzeti operációs rendszerre, szakértők szerint, ha összejön az orosz kísérlet, az valóságos lavinát indíthat el, és már országok (vagy éppen az EU) is követhetik a példát.