Auguszta
-4 °C
2 °C

Utazás az emberi testben

2007.06.02. 15:20
A Calgari Egyetem a SUN-nal közösen létrehozta az emberi test 3 dimenziós interaktív modelljé. A Caveman (barlangi ember) névre keresztelt rendszer kompatibilis a 3D-s diagnosztikai képalkotó eljárásokkal, így a jövőben hatékony eszközt jelenthet a gyógyításban is.

A virtuális valóság rendszerek egyik legfejlettebb típusát a CAVE-nek hívott rendszerek jelentik. Sok mást virtuálisvalóság megjelenítő rendszerhez hasonlóan a CAVE alapját is egy olyan szemüveg képezi, melynek hol az egyik, hol a másik lcd lencséje sötétül el, lehetővé téve ezzel azt, hogy a két szembe, két különböző kép kerüljön. A szemüveg egy jeladó segítségével szinkronizálható a központi számítógéppel. A CAVE-ben a felhasználó egy kockában van, melynek az egyes oldalaira egy-egy projektorral 2-2 képkockát vetítenek felváltva: egyet a jobb szembe, egyet a balba. 5 oldalú CAVE esetén például a jobboldali szembe másik 5 képkocka tartalma vetül, mint a baloldali szembe. Az egyes projektorok képeit gondosan kiszámolva (lerenderelve) és összehangolva tökéletes immerzió (bevonódás) érhető el.


A hatás annyira élethű, hogy a vetítés kezdetekor a user számára a CAVE vászon falai eltűnnek és az illető a 3 dimenziós térben találja hirtelen magát. A rendszer hátulütője, hogy a speciális projektorok borsos ára mellett, olyan számítógépre van szükség mely pl. a 6 oldalú CAVE esetén alkalmas 12 nagy felbontású kép párhuzamos renderelésére. Nem csoda hát, hogy elvétve találunk néhány ilyen rendszert Európában, és többségük Amerikában ill. Japánban van felállítva.

A Calgari Egyetemen Orvosi Karának 5 éve kezdte el a SUN Visual Genomics központjával közösen egy olyan CAVE modell megalkotását, mely az emberi test összes alkotó elemét magába foglalja. A Caveman (barlangi ember) névre keresztelt rendszerbe több mint 3000 szövetet modelleztek, a kutatók a SUN grid-számítógépeinek segítségével. A rendszert úgy alakították ki, hogy az orvosdiagnosztikában használt mágneses rezonancia (MRI) és computer tomográf (CT) felvételeket meg lehessen jeleníteni 3 dimenzióban mind az orvosok, mint a betegek számára. A Cavemen többek között lehetőséget nyújt arra, hogy a tervezett orvosi beavatkozás előtt a sebész a daganatnak nem csak a 2 dimenziós metszeteit veheti szemügyre, hanem egyfajta utazást tehet a beteg szervezetében. Az interaktív rendszer segítségével, még a feltárás előtt 3 dimenzióban megnézheti, nagyíthatja, tetszőlegesen forgathatja az operálandó részt.


A rendszer a betegeknek is segít abba, hogy jobban megértsék betegségeiket, diagnózisaikat. Caveman természetesen általános értelemben vett biológiai oktatási célokra is remekül alkalmazható. A gyerekek 3 dimenziós utazást tehetnek az emberi testben, jobban megértve mi, hol helyezkedik el szervezetünkben és hogyan kapcsolódnak az egyes szervek tevékenységei egymáshoz.