OpenSuse, a kockára feszített pingvin

2006.06.22. 10:40
Kipróbáltuk az ingyenes OpenSuse operációs rendszert, az első olyan Linuxot, amelyben háromdimenziós képhatások vannak, meg beépített kereső.

Vannak olyanok, akik a Linux szó hallatán még mindig csak a szöveges parancsokra tudnak gondolni, de ők valószínűleg a kilencvenes években elvesztették a technikai fejlődés fonalát. Az OpenSuse telepítője érthetőség és kezelhetőség szempontjából verhetetlen, amatőr és profi felhasználók igényeinek egyaránt megfelel. A beépített magyar nyelvű súgónak köszönhetően a telepítés során egyszer sem kellett a nyomtatott dokumentációt lapozgatnom.


Kattintson a képre!

Particionálásnál csak arra kell figyelni, hogy ne töröljük le korábbi rendszerünket (feltéve, hogy nem ez a célunk), a szoftverek részletes kiválasztásánál pedig érdemes beikszelni az Xgl és a Compiz modulokat, ezek kellenek ugyanis a háromdimenziós kezelőfelület településéhez. A telepítés kevesebb mint egy órát vett igénybe, és ami a legfontosabb: rögtön az első indulásnál egy működő rendszert kaptam kézhez, amelyen azonnal el tudtam kezdeni dolgozni. (Különösen akkor, amikor még futott a Csak-a-web projektünk.)

Kockára feszített pingvin

Nagy horderejű változások történtek a Novell fejlesztőinek köszönhetően, és ennek hatására úgy általában a Linuxról kialakult kép is teljesen megváltozhat. Bemutatkozott az Xgl grafikus alrendszer, amely lehetővé teszi a háromdimenziós hatások használatát, valamint a Compiz szoftvermodul, amely a virtuális térben lebegő ablakok működését szabályozza. Először szájtátva bámultam az OpenSuse térhatású látványelemeit, majd miután letöröltem a párát a monitorról megpróbáltam rájönni, hogy miért jó ez nekünk. Hiszen az Xgl első tesztelésekor úgy tűnt, hogy mindez csak parasztvakítás, és legfeljebb arra jó, hogy látványos címkéket lehessen a termék dobozára ragasztani.

De nem így van, az újítások többsége hasznos, különösen azok, amelyek a programváltást teszik gördülékennyé. Az Alt-tab lenyomásákor például nem egy ikonokból és programnevekből álló lista látszik, hanem az ablakok kicsinyített képe. Lépkedés közben a kiválasztott ablak az előtérbe ugrik és kivilágosodik, így könnyen megkülönböztethető a többitől. A fejlesztőnek emellett sikerült ügyesen lenyúlniuk a Mac OS X ablakváltó módszerét, az Exposét is, melynek használatakor nem kell billentyűkombinációkkal bíbelődni - elég az egeret a kijelző egyik sarkába húzni. Ilyenkor az összes megnyitott programablak kicsinyített képe egymás mellé úszik, és egy klikkolással kell kiválasztani a megfelelőt. Hasonlóan egyszerűen lehet munkaasztalt váltani. Alapbeállításnál négy munkaasztal van kifeszítve egy kocka négy lapjára kifeszítve, de számuk több tucatnyira növelhető. Egérrel nem könnyű váltani, és nincs igazán jól megoldva az sem, amikor egy ablakot próbálunk áthúzni a kocka élén át egyik lapról a másikra, mivel nehéz elszakadni a holtpontról, ahol a kocka oda-vissza forog.


Klikkoljon!

Mindenképpen említésre méltó még az ablakok áttetszőségének az állíthatósága. Ennek segítségével úgy lehet az ablakok mögé lehet kukucskálni, hogy nem váltunk programot. A többi képhatás - például a mozgatott ablakok szőnyegként való hullámzása és az eső - csak szórakoztatás.

Nyomkereső, nem a betmen

Nem olyan rég jelent meg a Linux háza táján a Beagle keresőprogram, amely a Windows alapú asztali keresőkhöz hasonlóan mindenféle dokumentumokat, emaileket, multimédiás fájlokat tud előkeresni a merevlemez mélyéről. Most az OpenSuse szerves része lett, azaz nem kell forráskódot fordítani meg telepíteni, rögtön a kézhez vétel után működik. Még a Firefoxhoz is alapból jár egy kiterjesztés, amely a megtekintett weboldalakat indexeli. Még messze nem olyan kifinomult, mint például a Google Desktop Search.

Csak hang legyen, meg fény?

Igaza van a Novellnak, amikor azt mondja, hogy a Suse egyelőre nem érett meg az otthoni felhasználásra. Bár az alaphardverek felismerésével nem lehet sok gond, néhány eszköz - például bizonyos mobiltelefonok és wifi kártyák - csatlakoztatása vagy nagyon körülményesen, vagy egyáltalán nem megoldható. Az igazán nagy hátrány persze még mindig az, hogy a dvd filmeket alapból nem tudja lejátszani a Suse, ehhez fel kell telepíteni néhány dekódolót. Az OpenSuse jó választás lehet különleges igényekkel nem rendelkező kisebb cégeknek, mert jól lehet vele spórolni és a BSA is távol tartható. A csomagban ráadásul van közepesen fejlett képszerkesztő (GIMP) és mindenféle egyéb fotókezelő, irodai programcsomag (OpenOffice), Outlookhoz hasonló levelező, üzenetküldők, böngészők, játékok és még több száz egyéb szoftver is.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön