Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Olcsó játék hülyegyerekeknek

2005.12.07. 10:00
Elérhetetlen pályákat, letiltott karaktereket, félbeszakított kalandot talál a gyerekjúzer a Tescóban árult Family Játék Pakkon, amelyet a netről letöltött demókkal töltött fel a forgalmazó. A fogyasztóvédelmi főfelügyelőség szerint a gyakorlat erkölcstelen, de nem jogellenes.

Ha gyerek lennék, nagyon kiakadnék, hogy a fater ötszáz forintos pécés játékkal szúrja ki a szemem karácsonykor. Még jobban kiakadnék, ha a fater a Multimédia Holding Rt. "Family Játék Pakk"-jával ütne. Azt gondolnám, hogy a fater hülyének néz, aztán azt, hogy a fatert hülyének nézték a Tescóban, aztán azt, hogy a fater hülye, és el lenne rontva ez a karácsony is, mint az összes többi.

Szerencse, hogy nem vagyok gyerek, mert a "Family Játék Pakk"-ot a terjesztő különösen gyerekeknek ajánlja, és ennek megfelelően fiatalos lendülettel szólítja meg őket: "Válasszon ki egy kedves figurát, és menjen végig a számos pályán, gyűjtse össze a kincseket és kerülje ki az akadályokat... Remek hétvégi kikapcsolódást garantálunk Önnek."

Csak a halál választ el

Ha gyerek lennék, nem hinnék a szememnek: a cédére írt tizenhat játék - törpés, marsos, tankos, taxis, múmiás - mindegyike shareware, vagyis olyan lebutított, funkcióitól megfosztott program, amilyet rendszerint kedvcsinálónak osztogat ingyen a fejlesztő a neten. Az ilyet az ember általában letölti, kipróbálja, megunja és ott felejti a gépen, egészen a következő vincseszter-formatálásig, amikor lelkiismeret-furdalás nélkül letörli az összeset. De így, hogy fizettem érte, engem már csak a halál választ el jó Family Játék Pakkomtól.

#alt# A csomag kezelőfelülete (három darab html-oldal) bilinguális, a demók magyarul és románul kattinthatók egy-egy animált gifes lobogó kiválasztásával, á la 1996. A játékok jó része ennek megfelelően úgy is néz ki, mintha tíz éve rajzolták volna Paintbrushban, az egeret csak némelyikük támogatja, van, amelyikből a DOS-ból ismert, mágikus F12-vel kell kilépni, és mindegyik szigorúan bemutató változat, limitált fegyver- vagy eszközkészlettel, bezáruló pályákkal és természetesen fizetési felszólítással. A programok jó része hibaüzenettel indul ("The publisher could not be verified") és hibaüzenettel zárul, amelyet error report formájában elküldhetnék a fejlesztőnek, ha biztos lennék abban, hogy a fejlesztő még él; van olyan játék, amelyet a Windows beépített tűzfala fogna meg, ha a gépen lenne egyáltalán net.

Nem mondom, hogy rosszul szórakozom: a játékok egy részét vagy a Packmanről, vagy a Super Marióról koppintották, azok pedig nagyszerű játékok, bármelyik klónjukkal bármennyit, akár éjjel-nappal; és még azt az Aliens vs Bomberman című remekművet is bírom, amelyik egy a hátam mögött kibicelő kolléga szerint úgy néz ki, mintha gyógyulófélben lévő heroinistáknak készült volna. Kár, hogy az ötödik szint után letilt, de nyilván érzi az addikcióra való hajlamomat.

Nem illegális, de erkölcstelen

A tisztesség kedvéért a doboz alján ott van, hogy shareware, már ha ez az átlagos Tesco-látogatónak mond valamit, a hátuljára meg a lehető legapróbb betűkkel ráírták, hogy "Minden program tartalmaz valamiféle funkció vagy pályakorlátozást. A termék ára a csomagolás, összeszerkesztés és összeválogatás költségeit tartalmazza". A dobozban találok egy regisztrációs kártyát is, amelyet kitöltve kellene beküldenem, ha ki szeretném kérni a telefonos segítséget. Amikor azután Leonardo Liang munkája, a Top Tank 2004 nem hajlandó elindulni, veszem a telefont, hívom a hétköznap délután 2-4-ig hívható szupportszámot, ahol egy megnyugtató férfihang közli: ellenőrizzem a Windows-beállításokat,a memóriát, a "szabad területet", mert a cég mindenféle gépen kipróbálta a játékokat, és azok bizony működnek. Ha nem működik, biztos "erősebb gép kell hozzá", mondja a telefonos szupport. Nem mondom neki, hogy Sempron, giga ram, 6600 GT kártya, lehet, hogy nem is értené.

#alt# "Nem erkölcsös a gyakorlat" - mondja Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője a cédéről. "Nyilván van benne megtévesztő, de nem hiszem, hogy lehetne szankcionálni", mondja Siklósi, aki szerint a megtévesztés ellen szól a szoftvercsomag olcsósága és az a tény, hogy - ha csak apró betűvel is - a forgalmazó feltünteti a dobozon, hogy a cédé korlátozott funkciójú szoftvereket tartalmaz. "Magyarországon az a baj, hogy az emberek nem veszik észre, hogy ami jelentősen olcsóbb, az nem feltétlenül akciós, hanem kevesebbet tud, mint a drága" - mondja a helyettes szóvivő.

Vigaszom azért van. "Amennyiben a CD lemeze megsérült, úgy azt 500 Ft + Áfa ellenében cseréljük (A sérült CD leadását követően)" - írja a regisztrációs kártya. Az egész került 499 forintba. Csak meg ne sérüljön.