Vilhelmina
10 °C
21 °C

Szabadon aktiválható a Vista

2006.12.11. 11:30
Hekkerek kihasználták, hogy a Windows Vistát nemcsak a Microsoft szerverei tudják aktiválni, hanem egy nagyvállalatoknak szánt segédszoftver is.

Egyelőre igen körülményesen lehet megkerülni a Windows Vista kalózmásolatok elleni védelmét, ráadásul a hekkelés csak a cégeknek szánt verzióknál működik. A hekkerek arra figyeltek föl, hogy a Vista Business és a Vista Enterprise az úgynevezett Key Management (KMS) segítségével is aktiválható. Ez a megoldás elsősorban a sok száz munkaállomást működtető nagyvállalatoknak jó, mert így nem kell minden egyes számítógépnek közvetlenül rákapcsolódnia a Microsoft szerevereire, az aktiválást ugyanis a cég belső KMS szervere intézi el.

A KMS használatával tehát a számítógépnek egyetlen pillanatra sem kell a Microsofttal kommunikálnia, és ha a frissítések automatikus letöltése is ki van kapcsolva (ami biztonsági szempontból nem túl jó ötlet), a lebukás veszélye minimális.

Virtuális Microsoft

Persze kevés embernek van otthon szervere, ezért a hekkerek azt találták ki, hogy a KMS programot egy virtuális lemezképfájlban adják ki. A töréshez ezen kívül még egy szkript szükséges. A "Microsoft.Windows.Vista.Local.Activation.Server-MelindaGates" elnevezésű illegális csomag az ismert fájlcserélőkön elérhető, de nem árt tudni, hogy ezzel csak a Vista Enterprise és Business változatait lehet aktiválni, az otthoni felhasználók számára érdekesebb Home és Ultimate változatokat nem.


Aktivált példány

A MelindaGates nevű törés valójában egy VMWare lemezkép, amelyet az ingyenes VMWare Player segítségével lehet bebútolni, és a Visual Basic szkript segítségével lehet kiosztani az aktiváló kódot. Az eljárás egyetlen igazi hátulütője, hogy 180 naponként meg kell ismételni.

Kalózvédelem

A Vista az első olyan Windows, amelyet telepítés után 30 napon belül kötelező aktiválni. Ha ez nem történik meg, akkor csak a Vista alapszolgáltatásaihoz férnek majd hozzá, és végül semmi másra nem tudják használni a szoftvert, csak korlátozott időtartamú böngészésre. Az aktiválás bevezetésével a Microsoft elsősorban a kalózmásolatok terjedését szerette volna megakadályozni, de mint azt előre sejteni lehetett, a megoldás nem lett tökéletes.