Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megbünteti a Microsoft a Vista-kalózokat

2006.10.05. 16:10
Minden eddiginél szigorúbb szankciókkal bünteti a Microsoft azokat, akik a Vista illegálisan beszerzett változatát használják. A kalózok harminc napig csak a funkciók egy részéhez férnek hozzá, aztán már csak szörfölni tudnak, aztán már azt sem.

Minden eddiginél komolyabb szankciókkal bünteti a Microsoft azokat a felhasználókat, akik lopott vagy feltört Vistát használnak, jelentette be a cég szerdán. A Microsoft úgy védi majd következő operációs rendszerét, hogy a kalózverziót használók a lebukás után nem sokkal csak a Vista alapszolgáltatásaihoz férnek majd hozzá, és végül semmi másra nem tudják használni a szoftvert, csak korlátozott időtartamú böngészésre.


Rossz idők jönnek az ilyen alakokra
A Microsoft harminc napos kegyelmi időszakot engedélyez majd azoknak, akik lopott Vistát használnak - ez alatt az idő alatt az operációs rendszer lényeges funkciói még működnek, de a felhasználók nem férnek hozzá a kémszoftverellenes védelemhez és néhány extrához, így a Vistában bemutatkozó Aero interfészhez. Mindaddig, amíg nem igazolják, hogy legális Vista fut gépükön, a Microsoft időről időre figyelmeztető üzenetekkel bombázza majd őket, és visszaszámol a 30 napos határidő elteltéig. Az egyhónapos periódus lejártával a felhasználó már csak a böngészőhöz fér majd hozzá, de csak egy órára - ezután a Vista egyszerűen kidobja.

Nyilván tartanak

A szigorító csomag része, hogy a Microsoft az aktiválás után is ellenőrzi majd, törvényes úton került-e a felhasználóhoz az operációs rendszer - ez történik minden alkalommal, amikor a tulajdonos új Microsoft-programokat telepít a gépére.

Az új védelmi rendszert (Software Protection Platform) a cég a Vistánál alkalmazza először, de később az összes Microsoft-szoftverben beveti majd, és ezzel valószínűleg ellehetetleníti a kalózok nagy részét.

A Windows XP-t felváltó Vista öt éve készül, megjelenését többször elhalasztotta a Microsoft. A legfrissebb hírek szerint az üzleti felhasználók novemberben, a nép jövő január végén juthat hozzá az operációs rendszerhez.

A világon használatban lévő személyi számítógépek több mint 90 százalékán fut a Windows valamelyik verziója, és a cég 44 milliárd dolláros éves bevételének harmada folyik be az operációsrendszer-eladásokból.