Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Vírusok támadják Windows Vistát

2005.08.05. 10:45
Öt vírus vette célba az új operációs rendszert, pedig még meg sem jelent a végleges változata. A Vistának a megjelenésekor valószínűleg már kártékony programok hadával kell megbirkóznia.

Ezek a vírusok veszélytelenek, nem a pusztításra mennek. A rombolásnak nem is lenne igazán értelme, hiszen hivatalosan még csak néhány tízezer fejlesztő játszadozik az új oprendszerrel. Az osztrák szakértők a napokban bemutatott öt koncepcióvírussal csupán a Windows Vista speciális szkriptrendszerének a támadhatóságára próbálták felhívni a Microsoft figyelmét, hátha a fejlesztők még a végleges változat megjelenése előtt betömik a biztonsági réseket.

A kártékony kódok a Microsoft Command Shell (MSH) nevű parancssoros interfészen futnak, amely a cmd.exe és a command.com helyébe lép majd. Az MSH szkriptnyelv biztonsága azért különösen fontos, mert ezzel szinte minden irányítható, lehet emailt küldeni vagy különféle webes szolgáltatásokat elérni.

Egyelőre nem biztos, hogy az MSH benne lesz-e a Windows Vista alapváltozatában. A Register informatikai szaklap szerint az is elképzelhető, hogy az MSH csak a Microsoft Exchange következő változatában jelenik meg. Eric Chien, a Symantec vírusirtó cég kutatója egyébként már tavaly felhívta a figyelmet az MSH-vírusok megjelenésére.