Lehel
17 °C
27 °C

Képek a Windows Vistáról

2005.07.28. 12:31
A Vista első verziója még rejtegeti az új operációs rendszer legizgalmasabb részleteit. A Microsoftnál most arra mentek rá, hogy a béta biztonságos legyen, és kiderüljön belőle, hogy hogyan is működik a rendszer.

A Windows Vista első bétája a programozóknak készült, írta meg a ZDNet, erre utalhat, hogy még a Microsoft is unalmasnak nevezte az új operációs rendszer első változatát. A redmondi cég most még csak egy erősen butított verziót adott a fejlesztőknek, hogy a programozók a végső simítások előtt láthassák, hogyan is működik az új operációs rendszer. A második béta várhatóan 2005 végén jelenik meg, míg a végső változat 2006 második felében várható.

Kölcsönző


Klikk a képre!
A Windows Vista rengeteg ötletet kölcsönzött ellenfeleitől. A Linuxhoz hasonlóan az új Windows is standard júzerként kezeli a felhasználókat. Ezért aztán ha csak egyetlen felhasználója van a gépnek, akkor is kell az adminisztrátor-jelszó ahhoz, hogy komolyabban garázdálkodhassunk az operációs rendszerben, például hozzányúljunk egy rejtett fájlhoz. A változtatásnak köszönhetően várhatóan csökkenni fog majd az akaratlanul feltelepített spyware-ek száma.

A Mac OS Tiger verziójából érkezik az újfajta keresési képesség: kerestethetünk a Start menüből, vagy alkalmazásokon, esetleg az Internet Explorer 7.0-án belül Az Apple operációs rendszerétől lopták azt az ötletet is, hogy a Vista mellőzi a hagyományos könyvtárakat, és helyettük virtuális foldereket hoz létre: így attól függetlenül csoportosíthatjuk az állományokat, hogy azok épp merre csatangolnak a merevlemezen.

Bármit megtalál

A fájlokhoz tartozó metaadatot ezentúl könnyebben elérhetjük és módosíthatjuk. Ez azért fontos, mert a Vista a metaadaton keresztül is megtalálja az állományokat, így elég beírnunk például az előadót, az operációs rendszer megtalálja a hozzá tartozó mp3-at.

Tanulva korábbi hibáiból, a Microsoft megváltoztatta egyes driverek operációs rendszerhez fűződő viszonyát. A nyomtatók meghajtóit például nem a kernel, hanem a felhasználói szintre telepíti, amiből az átlag felhasználó mindössze annyit lát majd, hogy kevesebb lesz a kék halál, hiszen ha valami baj történik, nem fagy le az egész rendszer.

A társaság megesküdött rá, hogy a kód minden egyes sorát átnézi. Ettől azt reméli a Microsoft, hogy az első kilencven napban ötven százalékkal kevesebb javítást kell kiadni a Vistához, mint az XP-hez.

Részleges Avalon

Az operációs rendszer természetesen megjelenésében is új, bár az Avalon grafikai felület még nem része a Vista első bétájának. Ugyanakkor annak néhány jellemzője, például az átlátszó felületek már megtalálhatóak a most kiadott változatban is. Szintén újdonság, hogy ha több alkalmazást futtatunk egyszerre, a tálcán csak egy ablak jelét láthatjuk majd, mellette egy fel és egy lefele mutató nyíllal. Így aztán a billentyűzet nyilaival tudunk majd ugrálni a megnyitott alkalmazások között.

Még korai megmondani, hogy a Vista mennyire lesz sikeres. A Windows XP mindenesetre nem váltotta meg a világot, pedig négy éve volt rá – még mindig milliók használják a Windows 98-at, a vállalatok pedig nehezen cserélik le a megbízható Windows 2000-et.