Piroska
-2 °C
5 °C

Hatféle Windows Vista lesz

2006.02.27. 16:05
Még nem készült el a Windows Vista végleges kódja, de a Microsoft már eldöntötte, hogy az új operációs rendszernek hány változata lesz.

Mindenki mást vár el egy operációs rendszertől és nehéz megfelelni az egyedi igényeknek, a Microsoft azonban most megpróbál mindenkinek olyan rendszert adni, amilyenre szüksége van. A Windows Vistából hat alapváltozat lesz, ami elsőre kicsit soknak tűnik, de talán nem lesz nehéz kiválasztani a megfelelőt. A Home Basic azoknak az otthoni felhasználóknak készült, akik a biztonságos internetezésen és szövegszerkesztésen kívül nem akarnak mást, a Home Premium azonban tartalmazza az új Aero interfészt is, és ezzel a rendszerrel a számítógépek összeköthetők az Xbox 360 játékkonzollal is.

Kisebb cégeknek a Vista Business ajánlott, mennyiségi licencet vásárló vállalatok azonban jobban járnak, ha a felső kategóriás Vista Enterprise változatot telepítik fel a számítógépeikre. Fejlődő országokban kapható lesz egy nagyon lebutított változat is, szakértőknek meg a legtöbb extrát tartalmazó Ultimate lesz az ultimate választás. Természetesen az Európai Unióban a médialejátszó nélküli változat is kapható lesz.

Egy kiesett

Hétfőn ugyanazt a hat változatot mutatta be a Microsoft, amelyekről már korábban is beszélt, csupán a kis cégeknek szánt verzió nem valósul meg, de ennek a részeit - például a biztonsági mentést - a Vista Business tartalmazza. Bizonyos szempontból megszűnik a Windows XP két speciális változata, a szórakoztató központokban használt Media Center és az érintőképernyős laptopokban használt Tablet PC, viszont a Vista Home Premium és Vista Ultimate változatok mind a Media Center, mind a Tablet PC extráit tartalmazzák majd. Az érintőképernyőket a vállalati Visták is támogatják majd.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Vista pontosan mikor kerül a boltok polcaira, mint ahogy a különféle verziók ára sem ismert.