Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Microsoft nem akar többé jelszavakat

2006.02.16. 10:45
A jelszó az it-biztonság leggyengébb pontja, mondta Bill Gates kedden az RSA Security internetbiztonsági cég San Jose-i konferenciáján. A Microsoft-vezér szerint a Windows ez év végén megjelenő, legújabb verziójában felszámolják a jelszavak "ostoba rendszerét".

Bill Gates bejelentette a cég legújabb böngészőjének megjelenését is, amit várhatóan az új operációs rendszerrel együtt dobnak piacra. A Windows Vista nagyobb védelmet nyújt majd az adathalászat és a spyware-ek ellen is, írja a RedHerring. Az XP utódja, a Windows Vista egy úgynevezett információs kártyát (Infocards) használ, amellyel a felhasználó tárolhatja a különböző jelszavait, és megadhatja, hogy egyes szájtok mennyi inormációt kapjanak róla.

Négy év múlva nem lesz jelszó

"Nem szüntetjük meg azonnal a jelszavakat, de három-négy éven belül a vállalat változtatni fog" - mondta Gates. A jelszónélküliség első lépésének tekinthető információs kártyák a Windows Vistával együtt debütálnak. Az Infocards segítségével a felhasználó különböző személyes információkat együttesen adhat meg online tranzakciókhoz.

A Microsoft a jelszavak megsemmisítésének ügyében az RSA Security cégben támogatóra talált. A vállalatok szerint fejleszteni kell az azonosítók rendszerét, mégpedig a tranzakciók közbeni biztonsági kockázat mértékének megfelelően, mondta Art Coviello, az RSA Security vezérigazgatója. "Legtöbbünk őszinte az offline világbeli tranzakciókban, nem látok okot arra, hogy a digitális világban ezt másképp kellene" - fogalmazott.

Mi a baj a jelszóval?

Az RSA a Microsofttal, és a Research In Motion, drótnélküli technológiai megoldásokkal foglalkozó céggel fogott össze, hogy SecurID nevű autentifikációs termékét értékesítse. A SecurID egyszer használatos jelszavakat generál, így a felhasználónak nem kell attól tartania, hogy illetéktelen kezekbe kerül titkos azonosítója. Az RSA Security bejelentette, hogy Motorola telefonokba is ezt az eljárást építteti, amivel a mobiltulajdonosok közvetlenül hitelesíthetik a védett weboldalakat mobilinternetezés közben. Az RSA 2006 második negyedévében kezdi meg világszerte a SecurID értékesítését.