Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Letölthető lesz a Vista

2007.01.18. 11:39
Eddig csak szépen becsomagolva lehetett megvenni a Microsoft termékeit, a Windows Vista és az Office 2007 azonban az interneten is beszerezhető lesz.

Szerdán bejelentette a Microsoft, hogy a Windows Vista operációs rendszer és az Office 2007 irodai programcsomag nemcsak megvásárolható lesz az interneten, de még csak azt sem kell majd megvárni, amíg a postás kihozza a telepítőket. Egyszerűen le kell majd tölteni a szoftverek telepítőjét tartalmazó képfájlokat a Windows Marketplace weboldalról, és a fájlokat ki kell írni dvd-re.

Ez elég nagy előrelépés, hiszen a Microsoft eddig csak számítógépekre előre feltelepítve, vagy dobozban árulta az operációs rendszereit. Az ICD szerint 2009-ig évente 34 százalékkal nő az interneten értékesített szoftverek száma, a Gartner szerint meg 2008-ra a szoftverek 80 százalékát az interneten adják majd el, írta a Cnet.

Bár a szoftvergyártó szerint nem sokan élnek majd ezzel az új lehetőséggel, a nagyméretű telepítőfájlok letöltését eleinte csak az észak-amerikai vásárlóknak engedélyezik. A Vista és az Office 2007 január 30-tól lesz elérhető. A letöltést elsősorban azoknak találták ki, írja a Yahoo News, akik valamelyik korábbi Windows rendszert használják, és nem akarnak új számítógépet venni, előre telepített Vistával.

Ugyanakkor a felhasználóknak nem szabad megfeledkezniük a Vista hardverigényéről. Elég valószínű, hogy az interneten vásárló otthoni felhasználók közül nem mindenki viszi majd el a számítógépét szakszervizbe, így nem feltétlenül derül majd ki a telepítés előtt, hogy a számítógépük valóban alkalmas-e a Vista futtatására. Márpedig tesztünk szerint elképzelhető, hogy egy XP-t tökéletesen futtató gépen a Vista nem fut majd rendesen.

A dobozos Home Basic verzió 199 dollárba, a Home Premium 239 dollárba, a Business 299 dollárba, az Ultimate meg 399 dollárba kerül majd Amerikában. Mint arról korábban beszámoltunk, a Vista magyar árait a Windows XP honi áraihoz igazítják majd.

A Microsoft az Egyesült Államokban jókora kedvezménnyel támogatja a legális szoftver vásárlását: aki vesz egy négyszáz dolláros Ultimate verziót, darabonként ötven dollárért vehet mellé két Home Premiumot is. Magyarán 500 dollárért 880 dollár értékű szoftvercsomagot lehet venni.