Vilhelmina
10 °C
21 °C

Megint bemutatták a Windows Vistát

2007.02.20. 15:40
Alig három hónappal a világpremier után elkészült a magyar nyelvű Windows Vista és az Office 2007. A dobozos verziók március elsején kerülnek a boltokba.

Elkészült a magyar nyelvű Windows Vista operációs rendszer, az Office 2007 irodai programcsomag, valamint az Exchange Server 2007 szerverszoftver. Nagy mennyiségben mindhárom szoftver kapható keddtől, a dobozos változatok azonban csak március 1-én kerülnek a boltokba. Magyarországon először az Albacomp dob piacra Windows Vista Home vagy Premium változatokkal felszerelt számítógépeket. A cég az elmúlt napokban fejezte be a hardver és a szoftver összehangolását, a driverek telepítését, és a konfigurációk egy-két héten belül kaphatók lesznek a bevásárlóközpontokban.

Boksz bundában

Körülbelül ötszáz üzletember nézte végig kedd délelőtt a Microsoft újabb nagy bejelentését, amelyet egy szedett-vedett bokszringben rendeztek meg a Hungaexpo területén, mert az volt a koncepció, hogy az elöregedett XP tizenkét hosszú menetben csap össze a modern Vistával. Végül azonban a mérkőzés csak annyiból állt, hogy a címvédő XP kirendelt védője egyáltalán nem érvelt a régi rendszer mellett, hanem inkább csak bénázott és rácsodálkozott a Vista lenyűgöző újdonságaira. A megbundázott meccsen természetesen a Vista nyert, technológiai K.O.-val.


Angolul minden érthető volt

Vityi Péter, a Microsoft magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója egyébként azt mondta, hogy az elmúlt időszak legnagyobb termékbejelentése a mai, de ez csak akkor lehet igaz, ha a november végi világpremiert, az egy héttel későbbi magyar bejelentést és az otthoni változatok január végi bejelentését egyáltalán nem vesszük figyelembe. Ha mégis figyelembe vesszük őket, akkor leszögezhetjük, hogy a Microsoft nagyságrendekkel ritkábban készít új operációs rendszert, mint amilyen gyakran bejelenti azokat.

Magyar nemzeti Vista

A bemutatón a Microsoft munkatársaitól sikerült megtudnunk, hogy miért tartott ilyen sokáig a magyarítás: az új programokban sokkal több újdonság van, mint amennyi az XP-ben volt. Információink szerint hosszabb ideig tanakodtak a Games Explorer magyar elnevezésén, mert a játékintéző elég hülyén hangzott volna, így végül a játéktallózó nevet kapta a modul.

Pár perc erejéig ránéztünk egy kiállított magyar nyelvű Vistára, és bizony zavarba jöttünk a sok idegenen csengő elnevezés láttán. Minialkalmazás lett a Widget, fotótár a Windows Gallery, és van piactér, képmetsző, adatfigyelő és oldalsáv is a kínálatban. Aki nem biztos abban, hogy a magyar nyelvű változattal ugyanolyan könnyen elboldogul, mint az angollal, annak érdemes megfontoltan vásárolnia. Egyedül a méregdrága Ultimate verzióhoz lehet ingyen letölteni nyelvi modulokat, a többi verziónál ezekért fizetni kell majd, nem is keveset. Pontos árat egyelőre nem sikerült megtudnunk, de állítólag jobban megéri majd plusz egy Vistát venni, mint plusz egy nyelvet.