Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Megint bemutatták a Windows Vistát

2007.02.20. 15:40
Alig három hónappal a világpremier után elkészült a magyar nyelvű Windows Vista és az Office 2007. A dobozos verziók március elsején kerülnek a boltokba.

Elkészült a magyar nyelvű Windows Vista operációs rendszer, az Office 2007 irodai programcsomag, valamint az Exchange Server 2007 szerverszoftver. Nagy mennyiségben mindhárom szoftver kapható keddtől, a dobozos változatok azonban csak március 1-én kerülnek a boltokba. Magyarországon először az Albacomp dob piacra Windows Vista Home vagy Premium változatokkal felszerelt számítógépeket. A cég az elmúlt napokban fejezte be a hardver és a szoftver összehangolását, a driverek telepítését, és a konfigurációk egy-két héten belül kaphatók lesznek a bevásárlóközpontokban.

Boksz bundában

Körülbelül ötszáz üzletember nézte végig kedd délelőtt a Microsoft újabb nagy bejelentését, amelyet egy szedett-vedett bokszringben rendeztek meg a Hungaexpo területén, mert az volt a koncepció, hogy az elöregedett XP tizenkét hosszú menetben csap össze a modern Vistával. Végül azonban a mérkőzés csak annyiból állt, hogy a címvédő XP kirendelt védője egyáltalán nem érvelt a régi rendszer mellett, hanem inkább csak bénázott és rácsodálkozott a Vista lenyűgöző újdonságaira. A megbundázott meccsen természetesen a Vista nyert, technológiai K.O.-val.


Angolul minden érthető volt

Vityi Péter, a Microsoft magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója egyébként azt mondta, hogy az elmúlt időszak legnagyobb termékbejelentése a mai, de ez csak akkor lehet igaz, ha a november végi világpremiert, az egy héttel későbbi magyar bejelentést és az otthoni változatok január végi bejelentését egyáltalán nem vesszük figyelembe. Ha mégis figyelembe vesszük őket, akkor leszögezhetjük, hogy a Microsoft nagyságrendekkel ritkábban készít új operációs rendszert, mint amilyen gyakran bejelenti azokat.

Magyar nemzeti Vista

A bemutatón a Microsoft munkatársaitól sikerült megtudnunk, hogy miért tartott ilyen sokáig a magyarítás: az új programokban sokkal több újdonság van, mint amennyi az XP-ben volt. Információink szerint hosszabb ideig tanakodtak a Games Explorer magyar elnevezésén, mert a játékintéző elég hülyén hangzott volna, így végül a játéktallózó nevet kapta a modul.

Pár perc erejéig ránéztünk egy kiállított magyar nyelvű Vistára, és bizony zavarba jöttünk a sok idegenen csengő elnevezés láttán. Minialkalmazás lett a Widget, fotótár a Windows Gallery, és van piactér, képmetsző, adatfigyelő és oldalsáv is a kínálatban. Aki nem biztos abban, hogy a magyar nyelvű változattal ugyanolyan könnyen elboldogul, mint az angollal, annak érdemes megfontoltan vásárolnia. Egyedül a méregdrága Ultimate verzióhoz lehet ingyen letölteni nyelvi modulokat, a többi verziónál ezekért fizetni kell majd, nem is keveset. Pontos árat egyelőre nem sikerült megtudnunk, de állítólag jobban megéri majd plusz egy Vistát venni, mint plusz egy nyelvet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!