Oszkár
20 °C
29 °C

Cyberatléták a körfűtőcsarnokban

2003.08.31. 10:02
Negyven fokban, üres pizzásdobozok között lövik egymást barátságos fiatalok a Samsung World Cyber Games (WCG) harmadik magyarországi selejtezőjén. A hétvégén megrendezett ötven órás verseny győztesei októberben Szöulba utazhatnak a WCG döntőjére, ehhez képest mégsem érezni azt az elfojtott feszültséget, ami például a területi Kazinczy-versenyeket jellemzi. Az Index csapata mindenesetre hősies vereséget szenved.
Tekintse neg képeinket!
Olvasóink óhajának eleget téve ezúttal nem tévedünk el a Vasúttörténeti Park felé vezető úton, öröm nézni, ahogy a kapuhoz gördülünk. Utoljára itt egy zenés-táncos esten voltunk, csak akkor sötét volt és hideg, most meg épp ellenkezőleg. Az udvarban kiállított ún. személy-vágánygépkocsik viszont világosban is remekül néznek ki, megtekintésüket csak ajánlani lehet mindenkinek, aki érdeklődik a pártállami múlt lenyűgöző ereklyéi, például a vonatkerekekkel felszerelt autók iránt.

Érdekes vasúttörténeti tény, hogy az 1943-49 között gyártott hat darab Mávag-Zupka személy-vágányképkocsi egészen a nyolcvanas évek végéig használatban volt. De nem ezért jöttünk ide, hanem gyilkosokat nézni.

Vérgőz, mint az állat

Elindulunk tehát a hátsó körfűtőház felé, már ha jól értettük a portást, és ezt mondta, amikor útbaigazított. A csarnokban hatszáz mészáros, és a nagyjából ugyanennyi számítógép miatt kellemes negyven fok van, jól esik bemenni a kinti kánikulából. Később megtudjuk, hogy éjszakára lehűl a hely. A hőség láthatólag nem zavarja a játékosokat, valaki még egy pokrócot is magára és a monitorjára terít. Egyesek szerint csupán minden zavaró tényezőt ki akar zárni, de mi tudjuk, hogy valójában vérgőzt inhalál.

Tekintse meg képeinket!
"Elkezdem lőni mint az állat, tik-tik, ennyi. Dobozon keresztül" - vázolja a többieknek röviden a közelmúlt eseményeit egy versenyző az egyik bejáratnál lévő dohányzó-, társalgó- és rekreációs központban, Toi-Toi vécékkel körülvéve. Izgalmasnak találjuk a dolgot, úgyhogy visszamegyünk izzadni.

Szombat délután még csak a csoportmérkőzések zajlanak, a versenyzők egykedvűen kattogtatják az egereiket. A továbbjutók vasárnap már egyenes kiesési rendszerben küzdenek, akkor már biztos fehérednek majd az ízületek, vékonyodnak a szájak. De ma még nem.

Hősies helytállás

A rutinosabbja matraccal is készült, bár az átlagos energiaital-fogyasztást elnézve valószínűleg úgyis ébren fog hánykolódni egész éjszaka. Az egyik srác a monitorja mellé akkurátusan elhelyezte a barátnője fényképét is, láthatóan abból merít erőt, vagy valamit.

Az Index cyberatlétái
A színpadon a meghívott újságírók lőhetnek egymásra a Quake III Arenában, a sorsolásnál az Index a Gamert kapja. Nem jó hír, egy ideig abban reménykedtünk, hogy jelen van az eseményen legalább egy irodalomelméleti folyóirat szerkesztősége, és szerencsésen összesorsolnak minket. De nem így történik, a végeredmény 97:67 oda, szerencsére már az előző esti csocsópartin rájöttünk: veszíteni sokkal nemesebb dolog, mint győzni, mondjon bárki bármit. Meg kell említeni viszont, hogy a Gamer-katonák rendszerint kettesével támadtak a magányosan küzdő indexesekre, akiknek hősies helytállása ilyen körülmények között kevés volt.

A verseny vasárnap este zárul le, a magyar csapat a következő versenyszámok győzteseiből áll majd össze: Half Life:Counter-Strike 5v5, Unreal Tournament 2003 1v1, Starcraft: BroodWar 1v1, WarCraft III 1v1. A nemzetközi döntőn - melyet a szöuli olimpiai parkban rendeznek meg - 55 ország több mint 600 versenyzője vesz részt.