Alfréd
-3 °C
3 °C

Amerikai győzelem a cyberolimpián

2005.11.21. 13:30
Két aranyéremmel és egy ezüsttel az Egyesült Államok szerepelt a legjobban a november 16-20. között megrendezett World Cyber Games játékbajnokságon. Több mint ötvenezren figyelték a világ legjobb játékosainak egérkattintásait.

Magyar csapatok is kijutottak a World Cyber Games 420 ezer dolláros összdíjazású szingapúri döntőjére, de nem értek el kimagasló eredményt. Idén az Egyesült Államokból érkezett játékosok voltak a legjobbak, hiszen összességében ők szerezték a legtöbb érmet: a Counter-Strike és a Halo 2 mérkőzéseken induló csapatok egy-egy aranyat, WarCraft fantáziavilágában küzdők pedig egy ezüstöt söpörtek be.

Összesítettben Dél-Korea lett a második, csapai két első helyezést (StarCraft és Warhammer), valamint egy harmadik helyezést értek el (Dead or Alive Ultimate). Harmadik helyen végzett Brazília a gyorsulásmániás játékosainak köszönhetően, akik egy aranyat és egy ezüstöt is szereztek a Need for Speed nevű autós játékkal. A tavalyi összesített győztes Hollandia nem tudta utolérni önmagát, egyetlen bronzzal tért haza.

Zsebpénz új hardverre

A szponzorok - Samsung, Intel és Razer - jelentős összegekkel jutalmazták meg a legjobbakat, a Counter-Strike bajnokság aranyérmese például ötvenezer dollárral, azaz több mint tízmillió forinttal lett gazdagabb, de a legszerényebben díjazott versenyek bronzérmesei is legalább egymillió forintot kaptak.

Lapbeszámolók szerint Lee Boon Yang, Szingapúr távközlési és informatikai minisztere a záróünnepségen elmondta: büszke arra, hogy egy ilyen hatalmas rendezvényt rendezhettek meg, hiszen a digitális játékok jelentősen hozzájárulnak a világ gazdaságának a növekedéséhez, a World Cyber Games pedig már a sportolimpiához mérhető kiemelkedő eseménye a digitális szórakoztatásnak, a helyszínen idén ötvenötezren kísérték figyelemmel az eseményeket.

Jövőre a döntőt az olasz Forma-1-es nagydíjról híres Monzában rendezik meg.