Terroristák a trónon

2005.10.16. 10:05
Kiélezett küzdelemben 16-14-re verte a nagyesélyes Ancients a második helyezett 1.6 szkill?-t a World Cyber Games hazai döntőjének Counter-Strike kategóriájában. Az fps-csapat tagjain kívül négyen utaznak a szingapúri döntőre, ahol még nem állt magyar játékos a dobogón.

"Vigyázz, most bement középre" - motyogja a headsetjébe egy fekete pólós szemüveges. "Menj utána gránáttal!" - utasítja csapattársát, aki engedelmeskedik, és nyakát behúzva az ellenfél után ered. Az akciót több száz körmét rágó néző figyeli a Westend legfelső emeletén. A World Cyber Games-döntő közönségének átlagéletkora ránézésre a legális nevezési korhatár, 14 környékén mozog, bár vannak kivételek - egy ősz bácsi England feliratú piros melegítőben izgul az egyik monitor előtt. Én, ha kisfiú lennék, és fel akarnék nőni egyáltalán, inkább olyan szeretnék lenni, mint Kodiak. Ő lenne a példaképem.


Nézegessen kibersportot!

A hófehér, hímzett magyar címeres mezbe bújt Kodiak, a nagyesélyes Ancients csapatkapitánya teljesen nyugodt: azt mondja, a csapat már néhány hete a zsebében érzi a repülőjegyet Szingapúrba, ahol az idei világbajnoki döntőt rendezik. A Counter-Strike-kategóriában induló Ancients-t nincs senki, aki megszoríthatná. A hazai mezőny béna, itthon nem is igazán találnak méltó ellenfélre, ezért leginkább német szervereken gyakorolnak. A magyarországi döntőt csak állomásnak tekintik a végső, szingapúri összecsapás előtt, bár Kodiak szerint még bármi közbejöhet. Ellenfelük az alsóágról kerül fel, vagy az Etern!tY, vagy az 1.6 szkill? lesz - az utóbbi csapat annak ellenére esélyesnek tartja magát, hogy egyszer már kikapott az Etern!tY-től. Most revans: 16-3-ra legyűrik az ősellenséget. Jöhet az Ancients.

Öregember nem vén ember

Az ötfős Ancients tagjai évek óta Counter-Strike-oznak. Többségük egyetemista, a kapitány Kodiak a műegyetem építészkarára jár, huszonhat évével idősnek is számít, bár az Ancients tagjai azt állítják, a reflexek nem kopnak az idővel, és a tapasztalat pótolhatatlan. Az Ancients olyan magabiztos, hogy bár a szabályok lehetővé teszik a cserét, nekik nincs is póttagjuk. "És ha lesérül valamelyikőtök?" - kérdezem Kodiakot. "Olyan nincs."

"Ebből is ki lehet öregedni" - mondja Szigetvári "Szittyó" József, az egyik alapító-szervező, aki hosszú ideje figyeli közelről a magyar kibersport-szcénát, és látott már nem egy fájdalmas visszavonulást, süllyesztőben eltűnt csapatot, így a tavalyi bajnok xDk-t vagy a Quake 3 egykori királyát, Victory-t, akit egyszerűen "kiöregítettek a fiatalok". "Profi szinten ez sport" - mondja Szigetvári, aki egyéni szinten azt tartja profinak, aki tudatosan készül a meccsekre. Bár élni egyik kibersportoló sem a játékból él, sokuk szerzett szponzort, amely leginkább hardverrel és az obligát pólóval támogatja a játékosokat.

Halott ember nem beszél

World Cyber Games 2005
A World Cyber Games-t a Samsung szervezi 2000 óta, az első hivatalos versenyt 2001-ben rendezték. A WCG a szervező szerint a világ legnagyobb e-sport-rendezvényévé nőtte ki magát. A döntőket az elmúlt három évben Dél-Koreában és az Egyesült Államokban tartották - tavaly San Franciscóban, ahol 63 ország 642 versenyzője jelent meg. Magyarországon 1999-ben Earthquake-néven indult az a kibersportbajnokság, amely 2002-ben beleolvadt a WCG-be.

2005-ös győztesek

Gorky (Starcraft Brood Wars)
Sonic.NaB (WarCraft 3)
PoPeC (Fifa Soccer 2005)
LALA (Need for Speed : Underground 2)
Ancients (Counter-Strike)

A World Cyber Games magyar döntőjét idén öt kategóriában rendezik meg. A négy Counter-Strike-döntős csapaton kívül három-három egyéni versenyző indul Star Craft: Brood War-ban, WarCraft 3-ban, Fifa Soccer 2005-ben és Need for Speed : Underground 2-ben. A szigorú szabályok a verseny uniformitása és tisztasága érdekében a legtöbb egyéni variációt tiltják - az autóversenyzők nem használhatnak kormányt vagy pedálokat, aki a Counter-Strike-ban "meghalt", nem szólhat az életben maradottakhoz; általában tilos a szkriptek bevetése és még káromkodni sem szabad. "A versenyzőknek tartózkodniuk kell a vulgáris kifejezések használatától a verseny teljes időtartama alatt. A versenyzők ingerlése a mérkőzések alatt tilos" - írja például a WarCraft online versenyszabályzata.

Egy-egy versenyzősor mögött egy-egy versenybíró ügyel a rendre. "Halott ember nem beszél" - mondja Szigetvári. "És ha elmegy Szingapúrba, beül egy tournament zone-ba és azt mondja, hogy "fuck", kapásból kivágják".

Címer van, Himnusz lesz?

Nem mintha ezen múlna: túl jól soha nem szerepelt magyar csapat a világbajnoki döntőben, a legjobb eredmény egy tavalyi dobogóközeli helyezés volt. Címeres mez már van, Himnusz még nem volt. Talán majd most. A királykategóriában az Ancients magabiztosan menetelt a döntőig, hónapok óta keményen, legalább napi három órát edzenek, bár van csapattag, aki hatot szeretne. Jó ellenféltől sokat lehet tanulni.


Nézegessen kibersportot!

Kodiak elmeséli, hogy egyszer összeakadtak a neten egy holland csapattal. "Mi támadtunk, ők védekeztek, és a védelmük feltörhetetlennek bizonyult. Nem is volt tűzharc - már az elején gránátokat kaptunk, és eleve sérülésekkel, rosszabb pozícióból folytathattuk." Az Ancients tagjai a csúfos vereség után megnézték a demót, elemezték az ellenfél taktikáját és azóta ők is azt alkalmazzák. "És mi van akkor, ha ti támadtok?" - kérdezem Kodiakot.

"Nem lehet úgy készülni, hogy valamit játszanak ellenünk" - mondja a kapitány -, "bár bizonyos sémákra lehet készülni".

Az ebédszünet esélylatolgatással és taktikai megbeszéléssel telik, odakint a napsütésben együtt hunyorognak a hófehérbe öltözött Ancients és a tetőtől talpig fekete 1.6 szkill? tagjai. Bent vannak a döntőben, az Etern!tY a múlté.

Wartime csokival

Hiába a Westend moziszintjének popcornszaga, a döntő olyan, mint egy dzsesszkoncert a Zeneakadémián. Egy-egy forduló alatt néma csend, azután felszabadult, rövid taps a menetek végén. Csokiharapás, kortynyi energiaital, jobb kéz vissza az egérre, bal a klaviatúrára. Levezetésképpen hadonászás a Counter-Strike default fegyverével, a konyhakéssel. Játék közben az Ancients belső kommunikációja a tényközlésre szorítkozik: "Az egyesen. Most a kettesen" - jelenti a balszélső, Sloby a közelegő ellenséget, aztán nyugtat: "A torony tiszta". Az 1.6 szkill? idegesebbnek tűnik, egy csúnya halál végén a csapatkapitány egy mondatban kilencszer szegi meg a káromkodásellenes szabályt. Az Ancients végül 16-14-re győz; a versenyzők felugrálnak, egy ismerős Kodiak nyakába borul.

Hogy igazi sztárok a fiúk, arról akkor bizonyosodom meg, amikor a közönség egy tagja, akiről addig azt hittem, csak kukoricáért jött a moziba, megkörnyékez, büszkén átnyújtja névjegykártyáját, és arra kér, fényképezzem le az unokaöccsét, és küldjem el neki a képet. "Jó, de melyik az unokaöccse?", kérdezem, mire ő az egyik játékosra mutat: "Ott, az a kopasz". Az Ancients egyik tagja az. A képen nem látszik, de a zsebében ott a szingapúri repülőjegy.  • Tippek
  • Hírek