Eleonóra
-1 °C
12 °C

Könyékig a Windows 7-ben

2008.11.05. 17:24
Néhány napig a Windows 7 operációs rendszeren éltem, hátha rábukkanok néhány hibára, és persze azokra a praktikus újításokra, amelyek megkönnyítik majd a munkát és a szórakozást. Számos hasznos funkció előkerült, de a Microsoft által bemutatott újítások közül sok nem működött ebben a korai tesztverzióban.

Az eddig legjobb élményem, hogy a Windows 7 használata során egyszer sem találkoztam a Vista legidegesítőbb biztonsági megoldásával, a User Account Controllal. Vistán ugyanennyi idő alatt százszor elsötétült a képernyő a fölösleges hibaüzenetekkel. A Windows 7 minden parancsomat végrehajtotta, és csak néha figyelmeztetett, ha valamit problémásnak talált. Aki nagyon akarja, elronthatja magának a rendszert, a rendszervédelem szigorúsága állítható.

Már első cikkeinkben megírtuk, hogy megváltozott a tálca és a feladatkezelő kinézete. A tálcán nem a minimalizált programok neve látható, hanem csak az ikonjuk, és ha föléjük visszük az egérmutatót, megjelenik a programablak képe kicsiben. Hasznos újdonság, hogy ebben a kis ablakban elérhető a szoftverek néhány alapfunkciója, ám ez még csak a Microsoft saját szoftvereinél működik. A Media Playernél lépkedni lehet a számok közt és lehalkítható a zene, az Internet Expolorernél egymás mellett sorakoznak a megnyitott böngészőlapok - ez a funkció a Firefoxszal még nem működik.

Klikk a képre!

Mélyebbre ásva a rendszerben kiderült, hogy a Microsoft már megint átalakította a fájlkezelést, ami egyáltalán nem baj, mert jó a fejlődés iránya. Amikor a felhasználó belép a nevével fémjelzett mappába, csak a neki fontos almappák kerülnek elő. A fájlkezelő bal oldalán a kedvenc helyek, alatta a multimédiás gyűjtőmappák, majd a saját gép és a hálózat. Az ablak fejlécében a nézetmódosító gombok átkerültek a jobb oldalra, a rendezés, megosztás és dvd-írás maradt a bal oldalon.

Továbbfejlődött az ablak jobb felső sarkában lévő kereső is. A legördülő menü azonnal felajánlott néhány szűrőt, szűkíthettem a találatokat műfaj és a szám hossza szerint. Pár kattintással előkerestem néhány 5 percnél hosszabb Coldplay számot, ami jól jön, ha az ember hosszan akarja érzelmes nyávogással sokkolni az agysejtjeit.

A személyes mappa összegyűjt minden dokumentumot, fotót, videót és zenét, függetlenül attól, hogy azok valamelyik almappában, egy másik merevlemezen, egy hálózati meghajtón vagy egy másik számítógépen vannak. A saját fájlok összegyűjtését segíti a Homegroup elnevezésű hálózati megosztási funkció. Ha a dokumentumaink és fotóink egy részét a laptopunkon tároljuk, létrehozhatunk a hordozható gépen egy Homegroup csoportot, amelyhez más számítógépek is csatlakozhatnak.

Világos, hogy eddig is volt fájlmegosztás a Windowsban, a Homegroup azonban érthetővé és kényelmessé teszi a folyamatot. Néhány kattintással megoszthatók a fájlok, amelyek a másik gépen néhány kattintás és a jelszó megadása után máris elérhetővé válnak. A Homegroup csak az otthoni hálózaton aktiválódik, a munkahelyen vagy a nyilvános wifin nem, tehát a kollégák nem fogják böngészni a laptopon tárolt családi képeket, ha megosztva hagytuk a mappákat.

Kattintson a képre!

Látványosan megújul a Windows néhány alap összetevője is, például a Paint és a WordPad. Sokkal okosabbak ugyan nem lettek, de megkapták az Office 2007-ben bevezetett szalagos eszköztárat, és néhány gomb az ablak keretére helyezhető, amivel további helymegtakarítást érhetünk el. A WordPad állítólag a szabványos ODF és OOXML formátumokat is kezeli majd, ennek egyelőre nem láttam nyomát. A kalkulátor a kor hangulatának megfelelően ki tudja számolni a jelzáloghitel törlesztőrészletét és az autó átlagos benzinfogyasztását.

Néhány nap tapasztalata alapján a Windows 7 nem hoz forradalmi változást. Biztosan szükség lesz némi időre, hogy a felhasználók hozzászokjanak az új kezelőfelülethez, de azok nem lesznek nagy gondban, akik az XP-ről már továbbléptek Vistára. A következő hetekben minden lehetséges helyre feltelepítjük a rendszert, és megnézzük, hogy vállalati és otthoni környezetben hosszabb távon hogyan teljesít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!