Szilvia
5 °C
16 °C

Konzolt farag a pc-ből a Microsoft

2007.05.10. 10:00
A Microsoft kitalálta, hogy forradalmasítja a pc-s játékok világát egy egységes, átlátható és kényelmes felülettel, ami a játékkonzolok "csak beteszem a lemezt és már játszom is" érzését hozza el a monitorok elé. Nem hittük el. Kipróbáltuk. Meglepődtünk.

A konzolokat lehet utálni, lenézni, de abban a legmegátalkodottabb pc-sek is egyetértenek, hogy kényelmes elkerülni a hosszadalmas telepítést, patch-elést, driverfrissítést meg közben a tizenhat újraindítást. Az Xbox Live egységes felülete, szerverkeresője, MSN-szerű barátlistája beépített hangkommunikációval mindenkinek tetszett, a Microsoft pedig tavaly bejelentette, hogy a rendszert kibővíti pc-re is, mi több: a Vista ezzel fogja feltámasztani a döglődő pc-s játékpiacot.

A PC Guru jóvoltából kipróbálhattuk a Games for Windows - Live-ot két héttel a hivatalos indulás és a rendszer bemutatkozó játéka, a Halo 2 megjelenése előtt. Megdöbbentő, de a rendszer tényleg működik.

Konzolos kényelem, pc-s izgalom

Berakjuk a lemezt, a Vista gondolkodik kicsit, aztán kiböki, hogy a gépünk 4,3 pontot ér az ötös skálán, elég jól fog futni rajta a játék, hajlandó telepíteni. A rendszer csak a 3.2 gigás processzort érzi gyenge pontnak, a többi alkatrész tetszik neki. A Halo 2 hármas osztályzatot kér minimum követelményként, ajánlottnak pedig szemérmetlenül a maximális ötöst jelöli meg, egyébként minden játék fejlesztői maguk határozhatják majd meg ezeket az értékeket.

Indul a telepítés, és egészen hihetetlen módon indul vele együtt a játék is. Még másolódnak fel a fájlok, de már él a főmenü, állítgathatunk jobbra-balra, amit csak tetszik – sőt, amint feltelepült a játék magja és az első pálya, már játszhatunk is, miközben a későbbi szintek installálása még javában zajlik. Persze kicsit szaggat, érezni hogy izzad a pc a dupla terhelés alatt, de akkor is megy. Ha már lennének patch-ek (javítószoftverek) a játékhoz, a rendszer azokat is automatikusan telepítné, és egy füst alatt visszaellenőrizné azt is, hogy eredeti példánnyal játszunk-e (cinikus énünk azt súgja, csak az utóbbi aktus miatt kezdték el fejleszteni a rendszert).

Xbox Live pc-n

Lövöldözünk kicsit, de mivel a pc-s Halo 2 teljesen ugyanolyan, mint Xboxon volt három éve (vagyis a grafika ma már igencsak kopottasnak hat, de a remek mesterséges intelligencia miatt az akciózás rendkívül szórakoztató), inkább kilépünk és szemrevételezzük a Games for Windows - Live-ot, ami tulajdonképpen az Xbox Live pc felé mutatott arca.

Elsőre kicsit zavaró, hogy a menükben a navigáláshoz az Xbox iránytójának gombjai jelennek meg segítségképpen – igaz, a Vista felismeri az USB portra dugott kontrollert. A Microsoft erőlteti is, hogy minden játékos otthonában legyen ilyen irányító, aminek egyébként is volna értelme, egy csomó sport- és platformjáték ugyanis teljesen játszhatatlan billentyűzettel és egérrel. A rendszer simán beenged az Xbox Live-os hozzáférésünkkel, de készíthetünk újat is, van belőle háromféle: a csak offline működő, a fapados Silver, és a fizetős Gold, amivel évi 60 euróért mindenféle előjogok járnak, többek között privát szerverek többjátékos üzemmódban.

Ha beléptünk, szemrevételezhetjük a barátlistánkra felvett játékosokat, megnézhetjük, ki van bejelentkezve, ki mivel játszik éppen, milyen rekordokat értek el az egyes játékokban – ők meg minden bizonnyal jól meglepődnek a nevünk mellett feltűnő kis monitor-ikonon, ami azt jelzi, hogy pc-ről jelentkeztünk be. Vagy ha nem, akkor biztosan, amikor az MSN-be bepötyögött szövegeink kis ablakban felugranak a tévéjükön. Nem férünk hozzá viszont az Xbox Marketplace-hez, ahol némi apróért vehetnénk az egyes játékokhoz extra kiegészítőket (például új pályákat), és újabban már filmeket, Helyszínelők- és South Park epizódokat is.

A legjobb móka az Xbox Live-on – és ezt is megkapjuk pc-n – a játékban elért eredményeinket jelző achievementek rendszere (a szónak még nincs hivatalos magyarítása). Minden játékból ezer eredménypontot sajtolhatunk ki – van úgy, hogy az egyes pályák teljesítéséért kapunk pontot, máskor különféle extrém kunsztokért, játéka válogatja. A pontok gyűjtögetésével semmi plusz nem jár, viszont lehet vele versengeni, mutogatni a haveroknak, hogy mekkora királyok vagyunk. Értelmetlennek tűnik, a gyakorlatban viszont meglepően erős hajtóerő a játék végigvitelében, hogy hozzácsaphatunk még pár pontot a gyűjteményünkhöz.

A Halo 2-ben elért achievementjeink

Szép új világ

A rendszerváltás Halo 2-stül május végén jön el pc-re, aztán nyáron érkezik az első játék, amiben a pc-sek és xboxosok egymást irthatják (a Shadowrun című cyberpunk akció). Később integrálódik az Xbox beépített hangkommunikációja, aztán beszállnak a rendszerbe a Windows Mobile-os telefonok és a Zune is.

Ugyan a jövőben nem lesz kötelező minden Vista alatt futó játéknak a Microsoft játszóterét használnia, a fejlesztők aligha fognak saját rendszert fabrikálni, ha beleülhetnek egy már elkészült, több millió felhasználóval futó másikba. Jobb, ha elkezdjük szoktatni magunkat a gondolathoz, hogy a jövőben a pc-s játék egyet fog jelenteni a Games for Windows - Live-val. Még az is lehet, hogy a végén nem csak a Microsoft fog jól járni vele, de mi is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?