Ágnes
-1 °C
2 °C

Növekvő vírusforgalom fenyegeti a felhasználókat

2001.10.02. 15:50
Az utóbbi időben rendkívüli módon megnőtt az internet vírusforgalma. Míg korábban csak elvétve fordult elő, hogy vírusos levelet talál az ember mailboxában, mostanában a nagyobb vírushullámok idején naponta akár tíznél is több fertőzött levél várja a gyanútlan felhasználókat. Az Index által megkérdezett vírusszakértő szerint ez a nagyságrendi növekedés nem vezethető vissza egyetlen okra.
A megnövekedett vírusforgalom okai között szerepel, hogy az internet mindennapi használata, az elektronikus adatforgalom és azon belül a levélforgalom világszerte folyamatosan emelkedik - tudtuk meg a Pik-Sys Kft. számítógépbiztonsági tanácsadójától.

Gyenge a vállalatok vírusvédelme

A leggyakoribb vírusok
A szakértő szerint a hazánkban előforduló leggyakoribb vírusok megegyeznek a külföldön legelterjettebbekkel: Nimda, @Post, Sircam, Hybris és az egyik legújabb, a Vote vírus is terjed. A McAfee.com listájában előkelő helyet foglal el az IloveYou-vírus is, mely másfélszer annyi gépet fertőzött meg az utóbbi hét során világszerte, mint a Sircam.
Ezt a trendet követve - hiszen a vírusok készítői is hatékonyságra törekszenek - megnőtt az internethasználattal terjedő, vagyis az internetoldalak letöltésére, levél vagy csatolt fájl megnyitására aktivizálódó vírusok előfordulása, egyre több és egyre többféle ilyen vírus terjed. A szakértő szerint azonban ezzel párhuzamosan nem fejlődott a vállalatoknál vagy szolgáltatóknál telepített vírusvédelmi infrastruktúra, a vírusfelismerő adatbázisokat gyakran nem frissítik a szükséges rendszerességgel.. A régi védőprogramok pedig hatástalanok a legújabb vírusokkal szemben.

Védtelenek az otthoni felhasználók

A vállalatok gyenge védettségénél is rosszabb helyzetben vannak az otthoni felhasználók. Számukra ugyanis a szakértő szerint a fenyegetés nem nyilvánvaló, így kevesen gondoskodnak a valóban hatékony védelemről. Hiszen hiába léteznek ingyenes tűzfalprogramok, ha a felhasználók nem is tudnak azok létezéséről, vagy fogalmuk sincs, hogyan kell ilyesmit konfigurálni.

Reklámot is tilt az AtGuard

Az egyik legnépszerűbb szabadon elérhető tűzfalprogram az AtGuard, ám sajnos fejlesztője eladta a Symantecnek a technológiát, a programnak pedig nem jelenik meg újabb változata. Az AtGuard az adatforgalom minden típusára ráugrik, és az engedély megadásáig szigorúan visszatartja. A totális hálózati ellenőrzés mellett kellemes effektusként kiszűrhetők a reklámcsíkok, alapból letilthatók a maguktól kinyíló ablakok, korlátozható a Java és a Javascript valamint az ActiveX vezérlők ténykedése. Bővebb leírása korábbi cikkünkben található.

Szinte valamennyi nagy számítógépbiztonsági cég árul otthoni tűzfalat, de az internetről számos ingyenes példányt is letölthetünk. A Download.Indexen megtalálható az ingyen használható ZoneAlarm és Tiny Personal Firewall, továbbá az ingyenesen kipróbálható az Anonymity 4 Proxy szoftver is.