További Tudomány cikkek
A kutatók szerint az emberek élettartama akár 30 százalékkal is meghosszabbítható, amennyiben az emberi szervezetre olyan hatással lesz az új vegyület, mint az alacsony kalóriatartalmú diéta a patkányok és az egerek szervezetére, vélik a kutatók. Ha valaki ötvenévesen kezdené az új hatóanyagot szedni, akár tíz évvel is meghosszabbíthatja életét, nyilatkozta Leonard Guarente, a Massachusetts Institute of Technology kutatója a New York Timesnak.
Szívbetegség ellen is véd
A különleges anyag a resveratrol névre keresztelt polifenol, amely a szőlőben is megtalálható. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy ezek az anyagok az emberekben védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen, de az élesztőgombákban megfigyelt élethosszabbító hatásukat az emlősökben még nem tudták kimutatni.
"Az élesztőtől még hosszú út vezet az emberekig, de az irányt már kijelölték" - mondta David Finkelstein, az Egyesült Államok öregedéssel foglalkozó intézetének munkatársa.
Antioxidáns vagy génaktiváló?
Az élesztőgombákban a kalóriabevitel korlátozása aktiválja a SIR2 enzimet, amelyről a kutatók úgy sejtik, hogy az a DNS stabilizálásával meghosszabbítja az életet. Sinclair és kollégái találtak egy olyan polifenol csoportot, amely aktiválja ezt a gént az élesztőben és megnöveli annak élettartamát. Ezek közül a leghatékonyabbnak a resveratrol bizonyult, amely átlagosan hetven százalékkal növelte az élesztők túlélési idejét.
Néhány kutató szerint a resveratrol antioxidánsként működik, és eltünteti a sejteket károsító szabadgyököket, Sinclair azonban kiderítette, hogy az összetevőnek nincsen kimondottan erős antioxidáns hatása. Szerinte az élettartamot meghosszabbító hatást sokkal inkább a SIR2 aktiválása okozza.
Hosszú kísérletek
A még nem publikált első eredmények szerint a resveratrol a férgek és a legyek élettartamát is megnöveli, írta a New Scientist. A főemlősökön végzett kísérletek már folyamatban vannak, de a kísérleti eredményekre még évekig kell várni. Sinclair szerint addig is jól teszi, aki naponta elfogyaszt egy pohár bort. A kutató szerint azonban a resveratrol az üveg bontása után a levegővel érintkezve egy napon belül lebomlik, így másnap már nem érvényesül jótékony hatása.