István, Vajk
17 °C
34 °C

Regionális irodát nyit Budapesten az Apple

2010.01.22. 16:10 Módosítva: 2010-01-22 16:35:48
A vállalat megerősítette a bloggerek által felfedezett álláshirdetésekre alapozott feltételezést: a magyarországi irodából koordinálják a kelet-európai értékesítést.

Az Apple az IT Cafénak hivatalosan is megerősítette, hogy regionális kereskedelmi irodát nyitott a magyar fővárosban. Tanya Ridd, a Mac-, iPod- és iPhone-gyártó brit leányvállalatának szóvivője elmondta: a budapesti központ felel felel majd a kelet-európai térség országaiért.

Amint azt korábban megírtuk, az Apple weboldalára decemberben öt olyan álláshirdetés is felkerült, amelyben budapesti munkavégzésre toboroznak alkalmazottakat. A publikált munkaköri leírásokból az volt kiolvasható, hogy a vállalat a budapesti irodát regionális központként képzeli el, ugyanis több új pozíció – többek között a disztribútori kapcsolatokért felelős account executive, az iPhone-viszonteladókkal kapcsolatot tartó channel manager és az általános kiskereskedelmi vezető – hatásköre szomszédos, illetve térségbeli országokra is kiterjed.

Az Appleblog szerint az Apple tavaly októberben alapította meg a budapesti kirendeltséget, amelyben egyelőre hárman dolgoznak.  A leányvállalatot, az Apple Hungary Kft.-t ugyanakkor a cégnyilvántartás szerint már 2009 májusában bejegyezték. Az amerikai vállalat korábban csupán termékeinek hazai disztribútorán, az Apcom Kft-n, illetve egy pr-ügynökségen keresztül képviseltette magát az országban.

Ha a meghirdetett állásokat betöltik, nyolcan dolgoznak majd a fővárosi irodában. Az Apple ennél többet nem mondott magyarországi terveiről, nem árulta el, hogy hány főt terveznek hosszabb távon foglalkoztatni a budapesti képviseletnél, és azt sem, hogy számíthatnak-e a magyar felhasználók arra, hogy belátható időn belül megnyílik előttük az iTunes Music Store.

A vállalat a betelepüléssel egy időben több feladatot is átvett a hazai forgalmazótól: többek között kezébe vette a szerviz üzemeltetését, saját hatáskörébe vonta a szoftverek honosítását és a magyarországi weboldal működtetését.