Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az Alma virágzása

2005.07.15. 11:00
Az Apple egy év alatt 35 százalékkal növelte a Macek eladásait, de iPodból hatszor annyi ment el, mint 2004 közepén. Kérdés, hogy az Apple-Intel házasság híre hogyan befolyásolja az eladásokat, és hogy mi lesz a társasággal, ha már mindenkinek lesz mp3-lejátszója.
Az egyre erősödő iPod-eladásoknak köszönhetően tovább nőtt az Apple bevétele az utolsó negyedévben – írta meg a Cnet. A társaság 37 centet keresett részvényenként és 3,52 milliárd dolláros forgalomról számolhatott be három hónap alatt, ami valamivel jobb, mint azt az elemzők vagy maga a társaság várta. Az előző év hasonló időszakában 8 centes volt a részvényenkénti nyereség és valamivel kétmilliárd dollár feletti a bevétel.

Minden van!

Az Apple 1,18 millió Macintosht és 6,16 millió iPodot adott el. Ez az eredmény azt mutatja, hogy a zenelejátszók mellett a számítógépek is jól fogytak, egy évvel ezelőtt három hónap alatt még csak 876 ezer gépet tudott értékesíteni a társaság.

A Macek eladása tíz százalékkal erősödött az elmúlt negyedhez, és 35 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest. De még ennél is jobban megugrott az iPodok népszerűsége, egy év alatt hatszorosra növelte az Apple az eladásokat. De a szoftverek sem pihentek, a Tiger bedobásával az előző negyedhez képest 44 százalékot erősödött az Apple ebben a szegmensben.

Steve Jobs szerint ez volt az Apple valaha volt legjobb negyedéve, minden tekintetben. A kaliforniai társaság vezetője úgy látja, jó ötlet volt piacra dobni a Max OS X Tigert, és további „ámulatba ejtő” termékek megjelentetésével fenyegetőzött.

Nem vajákos

Az Apple pénzügyi vezetője, Peter Oppenheimer szerint ugyanakkor nem érdemes jóslásokba bocsátkozni a jövőre vonatkozóan, amíg nem derül ki, milyen hatással lesz a piacra az Intel-Apple házasság híre. A kaliforniai társaság egy hónapja jelentette be, hogy az IBM G5-ös processzorai helyett 2006-tól Pentiumokat szerel a Macintoshokba.

A kulcskérdés az Apple számára: a képes lesz-e a közeljövőben tovább növelni számítógép-eladásait, vagy a vásárlók inkább kivárnak, amíg megérkeznek az első Intel-processzoros példányok. Mivel az új rendszerek nem lesznek kompatibilisek a mostaniakkal, sokan gondolhatják úgy, hogy már nem érdemes IBM-alapú Macintosht vásárolni. Az ilyen hozzáállás igencsak elronthatná a vállalat hangulatát (és következő négy negyedévét), hiszen az új gépek első példányai csak egy év múlva érkeznek. Tim Cook, a vállalat elnökhelyettese ugyanakkor arról számolt be, hogy a bejelentést követően nem estek vissza érezhetően az eladások, igaz, egyelőre csak „korlátozott mennyiségű információ” áll a rendelkezésükre.

Új célok kellenek

Egy másik elemző ugyanakkor rámutat a legégetőbb problémára: „Bár az iPod eladások tovább erősödtek, a társaságnak el kell gondolkoznia azon, mihez kezd, ha kifúj ez az üzletág” – mondta Richard Shim. Az elemző szerint a korszak lezárulta után az Apple kénytelen lesz új húzótermékek után nézni, ez lehet akár maga a Mac, vagy bármilyen más eszköz, szolgáltatás.

Shim úgy látja, az Apple-Intel házasság rövidtávon ugyan sértheti a kaliforniai társaság érdekeit, a távolabbi jövőre tekintve azonban sokat segíthet az Apple kilátásain. „Eleinte sokan megijednek majd az új architektúrától és az esetleges kompatibilitási problémáktól”, mondta. Ugyanakkor Shim szerint az első idők után sokakat meggyőzhet a teljesítmény, és a Pentiumok többi előnye, és az Apple komoly konkurenciájává válhat a többi pc-gyártónak.

Mindenesetre az asztali gépek és a szerverek eladásai jelentősen nőttek, egy év alatt 49 százalékkal, baj csak laptopfronton van: egy év alatt alig három százalékkal sikerült erősíteni. Ez azért lehet különösen fájó az Apple-nek, mert a világ más tempót diktál, mindenki profitál hordozható gépek piacáról. Az Egyesült Államokban volt már olyan hónap, amikor több laptopot vásároltak, mint asztali gépet. Az Apple ugyanakkor képtelen volt fejleszteni, az IBM nem gyártotta le a kor elvárásainak megfelelő mobilprocesszorokat, míg az Intel Pentium M sorozat minden szempontból megfelel a kor elvárásainak: nyílván ez volt az egyik fő oka a váltásnak.