A világ harmadik legnagyobb bankja alakul

2000.03.25. 15:07
Japán negyedik legnagyobb hitelintézete, a Sanwa Bank megállapodott arról, hogy 30,5 milliárd dolláros fúzió során egyesül a Tokai Bankkal és az Asahi Bankkal. Ezzel a világ harmadik legnagyobb pénzintézete jön létre. Mindez nem sokkal azután történt, hogy az elmúlt héten két német bank - a Deutsche és a Dresdner - jelentette be, hogy a globális piac első számú pénzintézetét alakítja meg.

A Sanwa, a Tokai és az Asahi vezetői
Több mint 1100 bankfiók
A mostani megállapodás abba a sorozatba illik, amely az elmúlt hét hónapban folyt a távol-keleti szigetországban. Ennek a fúziós hullámnak az elején a Fuji Bank, az Industrial Bank of Japan (IBJ) és a Dai-Ichi Kangyo Bank (DKB) állapodott meg arról, hogy 2005-ig létrehoznak egy olyan, "Mizuho" nevű holdingot, amelynek a méretei csak a Deutsche és a Dresdner összefogásához hasonlíthatóak.

Ezt követte néhány hét múlva a Sumitomo és a Sakura Bankok egyesülése, amely kisebbnek minősíthető ugyan, de jól jelzi, hogy a rosszul kihelyezett hiteleik miatt bajba került japán pénzintézetek konszolidációra szorulnak. A rossz kölcsönök összegét a Bloomberg hírügynökség 29 ezer milliárd jenre, körülbelül 280 milliárd amerikai dollárra becsüli. A konszolidáció azonban a távol-keleten nem (csupán) állami segítséggel történik, hanem a piac átrendeződésével, a bankok összefogásával, tőkeerejük növelésével is.

Érdekes jelenség, hogy míg a Fuji/DKB/IBJ-fúzió, illetve a Sumitomo/Sakura-egyesülés új, globális szereplők színre lépését jelenti a világpiacon, addig a most bejelentett összefogás elsősorban a Japán belföldi ügyfelekre kíván koncentrálni.

A Sanwa, a Tokai és az Asahi egyesülésével olyan lakossági (kereskedelmi) bank jön létre, amely a középrétegek, a kis- és közepes vállalkozások hitelezésével, finanszírozásával foglalkozik. Nem véletlen, hogy a három pénzintézet jelenleg több mint 1100 bankfiókkal rendelkezik Japánban, külföldön pedig mindössze 56 irodát és képviseletet tartanak fel. A mostani összefogás nyomán - költségcsökkentésre hivatkozva - a külföldi fiókokból csak húszat hagynak meg, és 2003-ig a hazai fiókokból is bezárnak ötvenötöt. Ezzel párhuzamosan 4500 munkahely is megszűnik a három banknál, a jelenlegi 37,5 ezres állományból.

A bezárások ellenére a Sanwa, a Tokai és az Asahi együttesen is ezermilliárd dollárnak megfelelő mérlegfőösszegű bankot alkot majd, amit csak a Mizuho és a Deutsche Bank múl felül a világon (1,2-1,4 ezer milliárd dollár körüli mérlegfőösszeggel).

Érdekesség, hogy a tőzsde negatívan fogadta a legújabb japán bankfúziót: a Sanwa részvényei 12, a Tokai és az Asahi papírjai pedig 6-6 százalékkal csökkentek az egyesülés bejelentése nyomán.  • Tippek
  • Hírek