Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Leáldozik a másolásnak?

2005.08.31. 13:48
Az együttes fellépés a szerzői jogok ellen, illetve annak felismerése, hogy a szórakoztató iparnak nem küzdenie kell az internet ellen, hanem jobban használnia azt, összességében oda vezet, hogy jelentősen csökkenhet az illegális tartalmak kínálata és kereslete is.
A médiaipar megindítja eddigi legkíméletlenebb és legsikeresebb támadását a kalózkiadások és a szerzői jogot érintő lopások ellen. A média- és szórakoztatóipari társaságok összehangolják erőfeszítéseiket és a rendőrséggel is szorosan együttműködnek majd a jogsértések gyors és szisztematikus letörésére az egész világon - áll a Deloitte iparágat érintő új, a legközelebbi időszakra vonatkozó tanulmányában. A tanácsadó cég szerint az ágazat évről-évre milliárdokat veszít a kalózok és a szerzői jogokkal visszaélők miatt (például dvd-k, cd-k és játékprogramok illegális másolása és letöltése), a dvd-k feltörését szolgáló programok terjedése miatt a fenyegetés gyorsan terjed.

A média- és szórakoztatóipari társaságok elsősorban néhány nagy kalózkiadóra fogják összpontosítani támadásukat, amelyek elárasztják a piacot hamis termékekkel. Valószínűleg több, nagy nyilvánosság előtt zajló perre és hosszú börtönbüntetésekre számíthatunk - állítják az egyebek között iparági szakértőkkel, cégvezetőkkel készített interjúkra épülő tanulmányban.

Differenciált árakkal a letöltések ellen

A Deloitte maga is úgy véli: a szerzői jogot érintő lopást - különösen a rögzítési és sokszorosítási technológiák bevezetése óta - teljesen valószínűleg soha nem lehet majd megszűntetni. Ugyanakkor hatása jelentősen csökkenthető. Ennek egyik eszköze lehet annak tudatosítása, hogy az illegális letöltések, másolások a kieső bevétel miatt oda is vezethetnek, hogy egyre kevesebb élvezhető film vagy sláger születik.

"Talán még fontosabb, hogy a média- és szórakoztatóipari társaságoknak okulniuk kell a zeneipart ért megrendítő erejű csapásokból, ahol az online zenefogyasztók többnyire azért folyamodtak a lopáshoz, mert nem állt rendelkezésre legális letöltési alternatíva. A zenestúdiók változatlanul ezzel a problémával szembesülnek, és elsődleges feladatuk, hogy elfogadható és ellenőrizhető módszereket találjanak a nagyközönség tartaloméhségének kielégítésére" - állítja Justin Bancroft, a Deloitte kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának vezetője. Az egyik lehetőség több minőségi szint bevezetése, amelybe beletartozhat egy kisebb felbontású termék bevezetése azon vevők számára, akik nem hajlandóak vagy nem képesek megfizetni a teljes árú dvd lemezt, és egy nagy felbontású, prémiumáras termékszint is a legigényesebb és legtehetősebb fogyasztóknak. Az "egy árkategória mindenkinek" megközelítéstől való elszakadás jelentősen csökkenthetné a kalózkodás vonzerejét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!