16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A Deutsche Telekomot kikosarazták

2000.03.10. 13:44
A német távközlési óriás Deutsche Telekom váratlanul megszakította a cégösszevonásról szóló tárgyalásokat az amerikai US West és a Quest telefontársaságokkal. Ezt Josepf Naccio, a Quest elnöke közölte csütörtökön, egyidejűleg az US Westre hárítva a felelőséget a tárgyalások kudarcáért.

Ron Sommer
A hármas cégegyesülésről már hetek óta folytak a tárgyalások. A konkrétumokról csak annyi ismert, hogy a Quest és az US West Inc. átvétele volt napirenden a Deutsche Telekom által. A Qwest telefontársaság mindvégig hangsúlyozta, hogy minden egyesülésről csak az US West bevonásával lehet szó.

A német Die Welt hasábjain néhény napja megjelent interjújában Ron Sommer, a DT vezérigazgatója újabb cégfelvásárlásokat helyezett kilátásba, és nem zárt ki egy nagyobb cégegyesítést sem. Szerinte alig lehet olyan vállalatot találni, amelyet a Deutsche Telecom, mint a világ egyik legértékesebb cége, ne tudna hatókörébe vonni.

"Minden nap képesek vagyunk meglepetést okozni" - jelentette ki a DT főnöke. Elmondása szerint nem tartanak a mega-cégfelvásárlásoktól sem. Fontos számára az amerikai piac, hiszen aki nincs jelen Európában és a tengerentúlon egyaránt, az nem lehet "Global Player". A Deutsche Telecomra az USA-ban jóval kisebb nyomás nehezedik. Pénteken például híresztelések kaptak szárnyra, miszerint a DT fel akarná vásárolni a Debist, a DaimlerChrysler leányvállalatát.

Egyesülés mindenáron
A Quest a negyedik legnagyobb amerikai távközlési cég, és nem mellékesen szélessávú, országot átfogó kommunikációs hálózattal rendelkezik. Az US West regionális telefonvállalat, az USA nyugati felén 14 államban működik, és 25 millió előfizetővel rendelkezik. Az US West az értesülések szerint kártérítési perrel fenyegette meg a Qwest-et, és ragaszkodik ahhoz, hogy a korábban tervezett fúziójukat mindenképpen végre kell hajtani.
A Deutsche Telekom internetes leányvállalatát, a T-Online-t áprilisban vezetik be a tőzsdére. A cégnevet Sommer globális márkanévvé szeretné tenni. "A világ legnagyobb, legjobb és legfelhasználóbarátabb internet szolgáltatója akarunk lenni"- jelentette ki. Európában és az USA-ban mindenkit megelőzve ismerte fel a T-Online, hogy ez az üzletág egyszer milyen fontos lesz. "Éppen most léptük át az ötmillió előfizetős határt, és ezzel Európában messze a legnagyobbak vagyunk" - jelentette ki Sommer.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a folyamatos felvásárlások nem verik-e megfizethetetlenül magasra a még szóbajövő vállalatok árát, Sommer kijelentette: az ár mindig egy relatív tényezőnek számított. "Elég csak megnézni, hogy egy évvel korábban milyen árfolyamon jegyezték a DT részvényeit, illetve azokét a cégekét, amelyeket a különböző spekulációk kapcsolatba hoztak velünk. Akkoriban néhány számunkra érdekes társaság megvétele a magas ár miatt valóban nem jöhetett szóba. Ma viszont más a helyzet: alig akad olyan vállalkozás, amely kívül esne a hatósugarunkon."

Az őszre tervezett harmadik részvénykibocsátása előtt a Deutsche Telekom a magán és intézményi, illetve a német és a külföldi befektetők között ismét kiegyensúlyozott elosztásra törekszik. Saját részvényeinek felvásárlására nem készül a társaság.  • Hírek
  • Hírek