Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Elképesztő siker lett a GTA IV

2008.05.07. 15:30
Mind a filmipari, mind a játékipari csúcsokat megdöntötte a GTA új része, ami egyébként kritikai siker is lett: a trendeknek megfelelően ez az epizód is rátett a korábbira egy lapáttal.

A Grand Theft Auto IV-ből 3,6 millió fogyott a nyitónapon, és hatmilliót vettek alig egy hét alatt a Rockstar Games szerint, amivel felülmúlt minden elképzelést a program. A játék kiadója, a Take 2 ugyanis hatmillió eladott példányt és 400 millió dolláros forgalmat várt a megjelenés utáni első héten.

Csúcson

A negyedik rész viszont már az első napon 310 millió dolláros bevételt hozott, és a hét letelte után már 500 milliónál tartanak a számlálók. Az eddigi legsikeresebb játéknak, a Halo 3-nak az első napon 170 millióig sikerült eljutnia, az első hetet 300 millióval zárta a lövöldözős program.

Kemény szereplők

„A Grand Theft Auto IV produkálta a legjobb kezdést az interaktív szórakoztatás történetében, és úgy tudjuk, hogy az eredmények túlszárnyalták a zeneipari és a hollywoodi eredményeket is” – mondta el Strauss Zelnick, a kiadó igazgatója.

Zelnick jól tudja. A filmek közül a Karib-tenger kalózainak utolsó része tartja a bevételi rekordot, 404 millió dolláros első heti nemzetközi jegybevétellel, amit a GTA alaposan felülmúlt.

Ráadásul egy olyan termékről beszélünk, aminek a megítélésében nagyjából egyetért a sajtó: szinte nincs olyan lap, amelyik ne a legjobbak közt emlegetné a GTA IV-et, a siker tehát anyagi és kritikai is egyben. „Az a célunk, hogy mindegyik rész jobb legyen, mint az előző” – mondta el a jó hírek hallatán Ben Feder, a Take-Two elnök-vezérigazgatója.

És ez még messze nem a vége. Vagy az eleje. Túl azon, hogy a gyengébben kezdő (de 2004-ben még ezzel is rekordot felállító) San Andreasból 21,5 milliót adtak el összesen, és a IV részből sem valószínű, hogy kevesebb fogyna, még a Microsoft is fizet a fejlesztőknek. Egészen pontosan 50 millió dollárt, ennyit ért ugyanis Redmondnak, hogy az ősszel érkező kiegészítő küldetéseket csak az Xbox 360-as verzióra készítse el a Rockstar.

Ami a platformok közti megoszlást illeti, jelenleg úgy tűnik, fej-fej mellett halad a két konzol, legalábbis Európában, ahol piaci részesedésük is hasonló. A Chart-Track szerint az Egyesült Királyságban 926 ezer dobozt vettek az első héten, amiből 514 ezret adtak ki az xboxos, és 413 ezres a PS3-as verziók. Mondjuk a két számot összeadva inkább 927 ezret kapunk, de a lényegen ez nem változtat: a GTA IV rekordokat döntött szinte mindenhol.