16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Milliárdos ráfizetés az Expo

2000.07.20. 16:36
Alsó-Szászország és a német szövetségi kormány minden valószínűség szerint egymaga lesz kénytelen viselni a hannoveri Expo milliárdos deficitjét. A veszteségekben való részvétel ötletét azonnal visszautasították Baden-Württemberg, Bajorország, Hamburg, Rajna-Pfalz, Szász-Anhalt és Schleswig-Holstein tartományok kormányai. Berlin és Északrajna-Vesztfália még nem foglaltak állást. Ezalatt a világkiállításon folymatosan leépítik a munkahelyeket, és az első pavilon is hamarosan lehúzza a rolót.
Július folyamán is alacsony volt az érdeklődés a hannoveri Expo iránt. A kiállítás felelősei annak ellenére optimistán nyilatkoznak, hogy a látogatók száma az előre jelzettnek alig a felét teszi ki. "Biztos vagyok benne, hogy augusztus végén, szeptember elején napi 400 ezer látogatót fogadhatunk" - jelentette ki a hét elején Norbert Bargmann, az Expo helyettes főbiztosa egy felső-ausztriai küldöttséget kalauzolva a kiállítási területen.

Annak ellenére, hogy sokan igen szkeptikusan tekintenek erre az újabb kitűzött célra (maga az Expo-kormánybiztos is elismerte, hogy illúzió a tervezett 40 millió látogatóval számolni), Bergmann szerint a marketing eszközeivel fel lehet tornászni a látogatottságot. Mintegy 5,1 millió eurót (1,3 milliárd forintot) pumpálnak pótlólagosan a reklámokba, hogy ezúton megszólíthassák a szélesebb közönséget.

A belépőjegyek árán azonban nem akarnak változtatni. Július másodikától megszűnt a különlegesen kedvező esti belépőjegy (24 márka helyett 10 márkát kértek a felnőttektől), és a napijegyek ára is 69 márka (9000 forint) marad, előrendelés esetén. Hannoveri források szerint összesen legfeljebb 25 millióan fogják megtekinteni az évezred utolsó világkiállítását, amely így várhatóan 1,6 milliárd márkás hiánnyal fog zárni október 31-én.

Az alsószász SPD korábban amellett szállt síkra, hogy a fenyegető milliárdos ráfizetésben más országrészek is vállaljanak részt. A tartományok azonban más véleményen vannak, hiszen ők csak a német pavilont fenntartó társaságnak a tagjai. Ott pedig nincsen deficit. Alsószászország és a szövetségi kormány viszont résztulajdonosai a ráfizetéses Expo 2000 GmbH-nak, a világkiállítást szervező cégnek. Ebből a tényből a kívül maradt tartományok szerint egyenesen következik, hogy a veszteségekért kinek kell jótállnia.

"Gerhard Schröder kancellár és Sigmar Gabriel, Alsószászország miniszterelnöke nem tétovázott, amikor a siker fényében kellett fürdeni. Most aztán viseljék a ráfizetést is" - hangsúlyozta Baden-Württemberg tartomány egyik szóvivője.

A látogatói érdeklődés elmaradása miatt a kiállítási területen alkalmazottak közül egyre többen veszítik el a munkahelyüket. Lapértesülések szerint az Expo 2000 megnyitása óta egyedül az idénymunkát szervező Adecco kereken 2300 munkatársának kényszerült felmondani. Ezen felül más cégek további 300 alkalmazottat bocsájtottak el.

Az Expo szervezői eközben elismerték, hogy hibák történtek a világkiállítás előkészítése és lebonyolítása során. "Elmulasztottuk az Expót nemzeti projektté tenni" - jelentette ki az Expo társaság szóvivője, Wiebke Bruhns.

Bezár az első pavilon

A várt napi 30 ezer helyett csak 3000 látogató fordult meg a világkiállítás ZERI-t (Zero-Emission-Recycling-Initiative, nemzetközi újrahasznosítást népszerűsítő kezdeményezés) pavilonjában. A Bild-Zeitung értesülései szerint a pénzszűke miatt végül bezár a ZERI-pavilon. Az Expo-társaság vezérigazgatója, Hans-Dieter Zeissner a lapnak nyilatkozva kifejtette: "A pénz már csak 10 napra elegendő." A pavilon a könyvek, videók, biokenyér és kávé eladásából várt forgalomnak csupán 15 százalékát tudta teljesíteni.

Virtuális Miss Expo választás

A PR javítása érdekében az illetékesek több frontot nyitottak. Az egyik leglátványosabb a "Miss Expo" választás oldala. Itt a nemzeti pavilonok hostessei közül választhatnak az internetes látogatók. A szavazatukat leadóknak esélyük van, hogy belépőjegyet nyerhetnek. Jelenleg a paraguayi Lucia Sapena Bibolini (20 éves) vezet. Minden hónapban megválasztják a hónap legszebb hostessét, majd a rendezvény végére, októberben megválasztják a Miss Expót. A hostessek bemutatásán túl az oldal érdekes információkkal szolgál a nemzeti pavilonokról, ahol a hölgyek dolgoznak. "A világkiállítást az eddigi internetes jelentéténél szórakoztatóbb és vonzóbb formában szeretnénk bemutatni" - mondta Steffen Heisterberg, az oldalt fenntartó hannoveri székhelyű Internet-Comedy főszerkesztője.  • Tippek
  • Hírek