Expo 2000: megnyitó és tüntetések

2000.06.01. 14:14
A szerda esti zártkörű ünnepség után Johannes Rau német államfő csütörtökön reggel nyitotta meg a közönség előtt a világkiállítást. A több ezer látogató előtt elmondott megnyitó beszédében Rau arra szólította fel a németeket, hogy "vendégszeretőnek, toleránsnak és világra nyitottnak" mutatkozzanak. A jelképes szalagot az államfő Gerhard Schröder kancellár társaságában vágta el, majd a díszvendégek körében átsétáltak az Expo területére. Eközben a kapuk előtt tüntetőket vett őrizetbe a rendőrség.
A 2000-ik évi világkiállítás csütörtökön reggel nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A ceremónia Johannes Rau német államfő beszédével vette kezdetét. Németország első embere kifejtette: "Azok, akik ellátogatnak hozzánk, tapasztalják meg a vendégszerető, toleráns és világra nyitott Németországot." Az a legizgalmasabb, amikor "kíváncsiak leszünk másokra, hogyan élnek ők, és milyen lesz a jövő" - mondta Johannes Rau. Más életstílusok és kultúrák megismerésétől nem szabad visszariadni, attól csak gazdagabb lesz az ember. Ezután Johannes Rau "Willkommen zur Weltausstellung" (isten hozta a világkiállításon) szavakkal átvágta a piros szalagot, és hivatalosan megnyitotta a 153 napos rendezvényt.

Johannes Rau német államfő, Brigitte Breuel Expo kormánybiztos és Gerhard Schröder kancellár
A világkiállítás területén tett első hosszabb sétáján Gerhard Schröder német kancellár érdeklődve szemlélte a látványosságokat, sőt egyes hírforrások azt is megkockáztatják, hogy lelkesnek mutatkozott. "Valóban meg vagyok illetődve" - mondta Schröder az őt kísérő újságíróknak. A hannoveri Expo szerinte "remek keveréke a szórakozásnak, a megismernivalóknak és sok-sok örömnek."

A kancellár látogatása alatt a kiállítási terület Expo-Plazának nevezett főterén 60 ezer léggömb emelkedett a levegőbe. Schröder az elsők között kereste fel az Egyesült Arab Emirátusok "sivatagi sátrát", és megsimogatta a tevéket. A kancellár és az őt követő csapat ezután az Afrika-csarnok felé vonult tovább. A délelőtt folyamán a kancellár természetesen megtekintette a német pavilont is.

Nincs fennakadás

Az autópályákon és a város környéki utakon csütörtökön elmaradt a közlekedési káosz. Arra kell számítani, hogy a különleges forgalomirányító rendszerre a kiállítás első hétvégéjén hárul majd első komoly terhelés. Csütörtökön kora reggel kisebb fennakadást okozott két nagyforgalmú vasútvonalon, hogy égő akadályokat kellett a sínekről eltávolítani.

A párizsi székhelyű nemzetközi kiállítások szervezőirodájának (Bureau International des Expositions, B.I.E.) elnöke, Gilles Noghes kijelentette: "Egy nagy ünnepély előtt állunk. Ez az esemény az egész világot el fogja kápráztatni."

Az Expo kormánybiztosa, Birgit Breuel elmondta: büszke és szerencsésnek érzi magát, hogy a kiállítást megmutathatja a világnak. Üdvözlő beszédében megvédte az Expo koncepcióját. "Az Expo 2000-t emberek készítették az embereknek. Nem virtuális, hanem igenis él. Meg fognak lepődni, és álmodozni fognak. Jöjjenek velünk, ez az önök gyermekeinek jövője is."

Gerhard Schröder az Afrika csarnokban
Előző este, a prominens vendégek számára rendezett megnyitó ünnepségen Gerhard Schröder az Expo-t mint Németország nagy lehetőségét méltatta. "55 évvel a második világháború vége, és 10 évvel a német újraegyesítés után országunk bebizonyíthatja vendégszeretetét és világra nyitottságát. Egyidejűleg bemutathatjuk gazdasági teljesítőképességünket, és környezetvédelmi nyitottságunkat, és hozzájárulhatunk az új évszázad megoldásainak felfedezéséhez."

Október végéig több mint 170 ország és nemzetközi szervezet mutatkozik be a Hannover melletti 170 hektáros területen. A szervezők arra számítanak, az eseményre 40 millióan lesznek kíváncsiak. A 2000-ik évi Expo jelszava: Ember - Természet - Technika. A nyitónap látványosságaira várhatóan tömegek lesznek kíváncsiak, a szervezők reményei szerint ma 150 ezren látogatnak ki az Expo területére. Október végéig összesen 40 millió látogatóra számítanak.

Tüntetők akcióban

Drágaság

A kiállítási területen az építési munkálatok 99 százaléka már lezárult. Kifogástalanul működnek, a telefonfülkék és a pénzautomaták, de csütörtök reggel az éttermek és kioszkok jó része még zárva tartott. Az Expo-n egyébként elég magasak az árak: egy darab zsemle (Brezel) 3,5 márkába kerül, mellé egy kóla 4 márkát kóstál. Egy pohárka pezsgőért a vendéglátóhelyek 7,5-et kérnek el, egy adag pattogatott kukorica 5, egy nagy gombóc fagyi pedig három márkába fáj.

A megnyitó idején az egyik bejárat előtt a világkiállítás néhány tucat ellenzője tüntetett transzparensekkel, és "No Expo" kiáltásokkal adtak hangot nemtetszésüknek. A tüntetőket a rendőrség kiszorította a frekventált területről, 14 személyt átmenetileg őrizetbe vettek. Ketten hegymászó felszereléssel ereszkedtek alá az Expo egyik hídjáról, 12 másik tüntető pedig hozzáláncolta magát egy acélszerkezethez, de a rendőrség gyorsan elszállította őket.

Szerdán az Expo ellen szervezkedők hannoveri sátortáborában a rendőrség több gyújtóbombát talált. A Molotow-koktélokon kívül festékanyaggal töltött palackokat, köteleket és mászófelszerelést is lefoglaltak.

Hannover belvárosában csütörtökön a rendőrség adatai szerint 300 tüntető jelent meg. Hangosbeszélőkkel és plakátokkal tiltakoztak a világkiállítás ellen, szerintük a márkamilliárdokat értelmesebben is el lehetett volna költeni. Ez a tüntetés egyelőre békésen zajlik.  • Hírek
  • Személyi kölcsön