16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Csütörtökön kezdődik az Expo

2000.05.31. 15:15
Az akadozó belépővásárlás és az építkezési lemaradások után a hannoveri Expo felelős hivatalnokai homlokára egy újabb ráncot rajzol a biztonság kérdése. A Németország belső biztonságára felügyelő alkotmányvédelmi hivatal szerint a világkiállítás megnyitásának idejére több száz erőszakos Expo-ellenző tüntető felbukkanása várható.
Újabb ránc a hivatalnokok homlokán
A világkiállítás kezdete előtt nem sokkal az Expo protokollfőnöke Alexander von Fircks különös bejelentéssel borzolta a kedélyeket. Az Expo területét bejáró újságírók élén haladva azt a kijelentést tette, hogy a június 1-i biztonsági helyzet "nem éppen a legmegfelelőbb". A körülkerített területen korábban mázolmányokat fedeztek fel, többek közt "Fuck Expo" feliratokat.

A biztonsági szolgálatok berkein belül is egyre nő az aggodalom a rendzavarók lehetséges felbukkanása miatt. A Hannover környéki autópályákon és gyorsforgalmú utakon, illetve a vasútvonalak mentén az Expo ellenzőinek akciói várhatók. Úgy értesültek, hogy a rendzavarók maguk közt három szektorra osztották fel Hannovert, és kis csoportokban fogják akadályozni a világkiállítás felé tartó forgalmat. Június elseje lehet az a központi nap, amelyen az Expo ellenzői nagyszabású akciókat akarnak végrehajtani.

Parkolómizéria

A világkiállítás környékén több tízezer parkolóhelyet építettek, de kútba esett a helyek belépőváltással egybekötött előre lefoglaltatása. Eredetileg úgy tervezték, hogy csak a belépőjegyüket (három darabot!) előre megváltó látogatók állíthatták volna le 20 márkáért a gépjárműveiket. Hat héttel a nyitónap előtt dolgozták át a rendszert, mert a 153 napos rendezvény teljes időtartamára csak 600 parkolójegyet váltottak meg előre. De most se úgy megy, hogy odahajtunk, és leállítajuk az autót: az Expo környékén található 25 ezer parkolóhelyre előre kell helyet foglaltatni.

A biztonsági szempontok miatt akarják tartani a június 1-i megnyitási ceremónia pontos menetrendjét is. Így Gerhard Schröder kancellárt a terület bejárásakor az újságírók egy viszonylag kis csoportja, mintegy 12-15 fő kísérheti csak el.

Az Expo szóvivője szerint az első napon kereken 1200 biztonsági ember tartózkodik majd a világkiállítás területén. A belépéskor minden látogató fémdetektoros kapun halad át.

Elmaradó bevételek

A világkiállítás előtti időkben sokan tápláltak nagy üzleti reményeket. Elsősorban a hannoveri hotelekről van szó, ahol csak az Expo előestéjén kezdenek rájönni, hogy kissé elszámolták magukat. A jelek szerint ugyanis a tervezettnél sokkal kevesebben foglaltattak szállást. Most napok óta esnek a szállodai árak, egyes esetekben akár 50 százalékkal is.

Ha az előrelátó Expo-látogató tavaly év végén érdeklődött június eleji szálláslehetőség iránt, könnyen azt hihette, hogy elkésett. Csaknem mindenhol azt halhatta, hogy minden szoba elkelt. A későbbi, nem olyan frekventált időszak éjszakáiért pedig olyan borsos árat kértek volna a szálláshelyek, hogy a reménybeli hannoveri tartózkodásból egy déltengeri nyaralást is meg lehetett volna finanszírozni.

Estélybe forduló hivatalos megnyitó

Május utolsó napján, szerda este tartják a világkiállítás hivatalos megnyitóünnepségét. A négyórás rendezvényen több, mint 3000 meghívott vendég vesz részt. Ott lesz Németország köztársasági elnöke, kancellárja, számos állami küldöttség és külföldi politikus. A megnyitó fényét emelik az európai uralkodóházak képviselõi és olyan hírességek, mint például Steffi Graf. A megnyitó beszédekre Enrice Cardoso-t, Brazília államfõjét, Gerhard Schröder kancellárt és Birgit Breuel Expo-kormánybiztost kérték fel. A földi halandók számára aztán csütörtök reggel nyílik meg a világkiállítás.

Minél közelebb került azonban az Expo nyitónapja, úgy zuhantak lefelé az árak. Az egyik neves hannoveri szálloda például a korábbi 343 márka/fő/éjszaka helyett már csak 177 márkát kér el. Egy másiknál az ár 272 márkáról 199 márkára ment vissza. Az Expo-társaságnál az árak ilyenforma normalizálódásával rendkívül meg vannak elégedve. Csak azt sajnálják, hogy a hotelek túl későn reagáltak, hiszen a magas szállodai áraknak korábban gyorsan híre ment.

Hasonló csalódást okozott, hogy korábban a megnyitó napjára 250 ezer belépőjegyet akartak eléadni (a rendes napi ár duplájáért, 120 márkáért - 16 ezer forintért), de csak nem egészen 70 ezer kelt el eddig belőlük.

A buszvállalkozásoknál teljesen más a helyzet. Sokan az Expo kezdetén megnyugodva dőlhetnek hátra a fotelben. Az elmúlt hónapok során több száz látogatói csoport jelentkezett be, és a vasútállomástól az Expo építési területére kérték magukat fuvarozni. Sokan ugyanígy vállalati kirándulás keretében ejtették útba Hannovert. A buszos cégeknek így már bejött a számítása, teljesen függetlenül attól, hogy kilátogat-e 40 milliósra becsült látogatói tömeg az Expo-ra, vagy sem.  • Hírek
  • Hírek