Árpád
-2 °C
4 °C

Csütörtökön kezdődik az Expo

2000.05.31. 15:15
Az akadozó belépővásárlás és az építkezési lemaradások után a hannoveri Expo felelős hivatalnokai homlokára egy újabb ráncot rajzol a biztonság kérdése. A Németország belső biztonságára felügyelő alkotmányvédelmi hivatal szerint a világkiállítás megnyitásának idejére több száz erőszakos Expo-ellenző tüntető felbukkanása várható.
Újabb ránc a hivatalnokok homlokán
A világkiállítás kezdete előtt nem sokkal az Expo protokollfőnöke Alexander von Fircks különös bejelentéssel borzolta a kedélyeket. Az Expo területét bejáró újságírók élén haladva azt a kijelentést tette, hogy a június 1-i biztonsági helyzet "nem éppen a legmegfelelőbb". A körülkerített területen korábban mázolmányokat fedeztek fel, többek közt "Fuck Expo" feliratokat.

A biztonsági szolgálatok berkein belül is egyre nő az aggodalom a rendzavarók lehetséges felbukkanása miatt. A Hannover környéki autópályákon és gyorsforgalmú utakon, illetve a vasútvonalak mentén az Expo ellenzőinek akciói várhatók. Úgy értesültek, hogy a rendzavarók maguk közt három szektorra osztották fel Hannovert, és kis csoportokban fogják akadályozni a világkiállítás felé tartó forgalmat. Június elseje lehet az a központi nap, amelyen az Expo ellenzői nagyszabású akciókat akarnak végrehajtani.

Parkolómizéria

A világkiállítás környékén több tízezer parkolóhelyet építettek, de kútba esett a helyek belépőváltással egybekötött előre lefoglaltatása. Eredetileg úgy tervezték, hogy csak a belépőjegyüket (három darabot!) előre megváltó látogatók állíthatták volna le 20 márkáért a gépjárműveiket. Hat héttel a nyitónap előtt dolgozták át a rendszert, mert a 153 napos rendezvény teljes időtartamára csak 600 parkolójegyet váltottak meg előre. De most se úgy megy, hogy odahajtunk, és leállítajuk az autót: az Expo környékén található 25 ezer parkolóhelyre előre kell helyet foglaltatni.

A biztonsági szempontok miatt akarják tartani a június 1-i megnyitási ceremónia pontos menetrendjét is. Így Gerhard Schröder kancellárt a terület bejárásakor az újságírók egy viszonylag kis csoportja, mintegy 12-15 fő kísérheti csak el.

Az Expo szóvivője szerint az első napon kereken 1200 biztonsági ember tartózkodik majd a világkiállítás területén. A belépéskor minden látogató fémdetektoros kapun halad át.

Elmaradó bevételek

A világkiállítás előtti időkben sokan tápláltak nagy üzleti reményeket. Elsősorban a hannoveri hotelekről van szó, ahol csak az Expo előestéjén kezdenek rájönni, hogy kissé elszámolták magukat. A jelek szerint ugyanis a tervezettnél sokkal kevesebben foglaltattak szállást. Most napok óta esnek a szállodai árak, egyes esetekben akár 50 százalékkal is.

Ha az előrelátó Expo-látogató tavaly év végén érdeklődött június eleji szálláslehetőség iránt, könnyen azt hihette, hogy elkésett. Csaknem mindenhol azt halhatta, hogy minden szoba elkelt. A későbbi, nem olyan frekventált időszak éjszakáiért pedig olyan borsos árat kértek volna a szálláshelyek, hogy a reménybeli hannoveri tartózkodásból egy déltengeri nyaralást is meg lehetett volna finanszírozni.

Estélybe forduló hivatalos megnyitó

Május utolsó napján, szerda este tartják a világkiállítás hivatalos megnyitóünnepségét. A négyórás rendezvényen több, mint 3000 meghívott vendég vesz részt. Ott lesz Németország köztársasági elnöke, kancellárja, számos állami küldöttség és külföldi politikus. A megnyitó fényét emelik az európai uralkodóházak képviselõi és olyan hírességek, mint például Steffi Graf. A megnyitó beszédekre Enrice Cardoso-t, Brazília államfõjét, Gerhard Schröder kancellárt és Birgit Breuel Expo-kormánybiztost kérték fel. A földi halandók számára aztán csütörtök reggel nyílik meg a világkiállítás.

Minél közelebb került azonban az Expo nyitónapja, úgy zuhantak lefelé az árak. Az egyik neves hannoveri szálloda például a korábbi 343 márka/fő/éjszaka helyett már csak 177 márkát kér el. Egy másiknál az ár 272 márkáról 199 márkára ment vissza. Az Expo-társaságnál az árak ilyenforma normalizálódásával rendkívül meg vannak elégedve. Csak azt sajnálják, hogy a hotelek túl későn reagáltak, hiszen a magas szállodai áraknak korábban gyorsan híre ment.

Hasonló csalódást okozott, hogy korábban a megnyitó napjára 250 ezer belépőjegyet akartak eléadni (a rendes napi ár duplájáért, 120 márkáért - 16 ezer forintért), de csak nem egészen 70 ezer kelt el eddig belőlük.

A buszvállalkozásoknál teljesen más a helyzet. Sokan az Expo kezdetén megnyugodva dőlhetnek hátra a fotelben. Az elmúlt hónapok során több száz látogatói csoport jelentkezett be, és a vasútállomástól az Expo építési területére kérték magukat fuvarozni. Sokan ugyanígy vállalati kirándulás keretében ejtették útba Hannovert. A buszos cégeknek így már bejött a számítása, teljesen függetlenül attól, hogy kilátogat-e 40 milliósra becsült látogatói tömeg az Expo-ra, vagy sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?