Boglárka
19 °C
35 °C

Befellegzett a CD-nek és a DVD-nek?

2003.09.03. 12:44
"Közel a fizikai hordozók vége" - állítja a Forrester piackutató cég legfrisebb jelentése. A cég szerint a jövő az online letöltéseké és a lehívásos szolgáltatásoké, a CD és a DVD pedig fokozatosan jelentőségét veszti.
A Forrester jóslata szerint öt év múlva az összes eladott zene egyharmada letöltés útján kerül majd a vásárlókhoz. Úgy becsülik, hogy 2005-re a filmek 15 százalékát lehívásos (on-demand) szolgáltatások útján nézik majd az emberek, és nem videón vagy DVD-n.

A lemezektől a letöltésekig című jelentés jóslata szerint a zeneeladások több mint félmilliárd dollárral nőhetnek 2004-ben az online eladásoknak köszönhetően, a CD-eladásokból származó bevételek viszont 19 százalékkal eshetnek vissza 2008-ra.

Ehhez hasonlóan a lehívásos filmszolgáltatók 2005-re 1,4 milliárd dollárt termelhetnek, miközben a DVD-k és videókazetták eladásaiból származó bevételek 8 százalékkal visszaeshetnek, ismerteti a jelentést a Register.

Minden ötödik

Egyre kevesebben áldoznak pénzt a drága CD-kre és DVD-kre, és egyre többen fordulnak az olcsóbb és rugalmasabb, lehívásos vagy letöltéses megoldások felé, magyarázta Josh Bernoff, a Forrester elemzője. A jelentés szerint a zene- és filmipar döntéshozói is kezdik megérteni, hogy új szolgáltatásokat kell indítaniuk olyan csatornákon, melyekért a vásárlók hajlandók fizetni.

A Forrester 6000 fős felmérése szerint minden ötödik amerikai tölt le zenét az internetről, és ezeknek a felhasználóknak a fele emiatt kevesebb CD-t is vásárol.

A jelentés szerint a zeneipar majdnem 700 millió dollár bevételtől esett el a tavalyi évben a letöltések és az előfizetéses szolgáltatások miatt. Ekkora ugyanis az az összeg, amit a nagyjából 23 millió amerikai töltögető a boltokban hagyott volna, ha a zenéit CD-n veszi meg.