Emma
9 °C
26 °C

Kétmilliárdos részvénykibocsátást tervez a Google

2006.04.03. 07:58
Több mint kétmilliárd dollár értékben bocsát ki új részvényeket a Google. A cég papírjai a másfél éves tőzsdei pályafutás során négy és félszeresükre, négyszáz dollár közelébe drágultak.
Több mint kétmilliárd dollár értékben bocsát ki új részvényeket a Google. Az 5,3 millió részvényre szóló tranzakciót a világ legnagyobb internetes keresőjét működtető társaság az indexkövető alapok pótlólagos keresletével indokolja.

Ezek az intézményi befektetők kénytelenek vásárolni a társaság részvényeiből, miután az a Google a Standard & Poor's döntése alapján március végén bekerül az S&P-500 indexbe. A Google a tranzakcióból befolyó több mint kétmilliárd dollárt - a mintegy nyolcmilliárdnyi készpénzállománnyal együtt - általános üzleti célokra kívánja felhasználni, úgymint technológiai beruházásokra és a működési költségek fedezésére.

Emellett jelentős tranzakciót is bejelentett a társaság: egymilliárd dollárért kívánja megszerezni az America Online (AOL) ötszázalékos tulajdonrészét. A Google ezzel az ügylettel is diverzifikálni szeretné tevékenységét, jelenleg ugyanis a bevétel nagy része az internetes hirdetési piacról származik.

A Google tőzsdei teljesítménye valóságos sikertörténet, a társaság pírjai 2004 augusztusában 85 dolláros kibocsátási árfolyamon debütáltak a tőzsdén, majd pár hónap leforgása alatt egészen 200 dollárig emelkedtek. A részvények a másfél éves tőzsdei pályafutás során négy és félszeresükre, négyszáz dollár közelébe drágultak.