Emőke
-4 °C
9 °C

Az ötödik dimenzióban a Graphisoft

2005.06.16. 09:40
Tavaly elesett az amerikai haditengerészet megrendelésétől, most leépíti épületüzemeltetési üzletágát az egyik legsikeresebb hazai számítástechnikai cég. A Graphisoft nemrég megvásárolta a finn DSS-t, és ötdimenziós építészeti szoftverben gondolkozik.

A Graphisoft megvásárolta a finn Dynamic System Solutions (DSS) nevű társaságot, hogy a skandinávok által fejlesztett szoftverrel tegye kelendőbbé legújabb termékét, az "ötdimenziós" Virtual Constructiont. A két vállalat programja kiegészíti egymást: a DSS a projektkontroll és az ütemtervezés területén bővíti a Graphisoft építészeti kivitelezést támogató Virtual Construction nevű termékét.

Még csak virtuális a konstrukció

A háromszázezer eurós saját tőkével rendelkező finn társaságot teljes egészében készpénzből vásárolta meg Graphisoft - mondta Bihari Sándor, a cég pénzügyi igazgatója. A társaság végleges átvételére szeptembertől kerül sor. A tranzakciótól szerény árbevétel- és nyereségnövekedést remél a magyar építészetiszoftver-fejlesztő. A kivitelezést támogató, ötdimenziósnak nevezett szoftverről egyre optimistábban nyilatkozik mostanában a társaság, amely egy korábban nem létező piacra tört be a programmal.

A Virtual Constructionnal azonban egyelőre csak ismerkedik a szakma, az eladások jelentős felfutására még minden bizonnyal sokat kell várni, hiszen a cég teljes éves forgalmából idén csak mintegy 5 százalék körüli szeletet hasít majd ki a szoftver.

Beintett a US Navy

A vállalat a bevásárlással párhuzamosan megválik korábbi nagy reménységétől, az épületüzemeltetési üzletágtól. A Graphisoft pár éve még úgy gondolta, hogy a vezető termék, az ArchiCad mellett az ArchiFM lehet az a szoftver, amelyre komolyan támaszkodhat - a cég azt tervezte, hogy az üzletág bevételei egyszer a teljes forgalom 20 százalékát is adhatják majd. A legnagyobb megrendelő, az amerikai haditengerészet azonban tavaly takarékossági okokra hivatkozva felmondta a megrendelést, s a jelentős bevételkiesést azóta sem sikerült pótolni.

A Graphisoft úgy látja, később sem lesz képes nyereségesen üzemeltetni ezt a szegmenst, ezért az üzletágat átadja néhány nagy regionális szolgáltatónak. A leépítésnél a legfontosabb szempont, hogy a vevők érdekei ne sérüljenek - mondta Bihari. Az átadás miatt 2,2-2,5 millió eurós - leginkább a goodwill-értékvesztésből és mintegy húsz fő elbocsátásából adódó - költséget kell elszámolnia ebben a negyedévben a Graphisoftnak. Hogy tevékenysége és pénzügyi forrásai még inkább a szoftverüzletágat szolgálják, a Graphisoft megvizsgálja, leválasztható-e alaptevékenységéről a Graphisoft Parkkal fémjelzett, a bevételek lassan tíz százalékáért felelős ingatlanüzletág.

Erre több megoldást is vizsgálunk, a legkevésbé valószínűnek az épületek eladása tűnik. A cég pénzügyi helyzete stabil, így semmi nem indokolja az értékesítést - mondta Bihari.