Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Informatikai társaságokat büntetett a GVH

2006.10.13. 16:33
Több tízmillió forintos büntetést szabott ki a versenyhivatal a Synergon, Montana és HP cégekre.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Synergonnal, a Montanával és a Hewlett-Packard Magyarországgal szemben. A három informatikai vállalkozás ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank, a HVB Bank és a Nemzeti Autópálya Rt. által még 2003-ben és 2004-ben kiírt különféle versenytárgyalásain, illetve közbeszerzési eljárások során összejátszott egymással. A GVH e jogsértő magatartásért a Synergonnal szemben 38 millió forint, a HP-vel szemben 52 millió forint, a Montanával szemben 20 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.

Lajstrom

A Magyar Fejlesztés Bank (MFB) 2003. évi, úgynevezett "support" közbeszerzési pályázatával kapcsolatban a Synergon és a Montana megállapodást kötött arra az esetre, ha a Synergon győzne. Ez a megállapodás a GVH szerint alkalmas volt a verseny korlátozására.

Az MFB 2004. évi "support" és "exchange" projektjeivel összefüggésben a Synergon és a Hewlett-Packard Magyarország megállapodott arról, hogy a HP átengedi a Synergonnak a "support" projektet, cserébe azért, hogy a Synergon elősegíti a HP tendernyerését az "exchange" projekt kapcsán.

A HVB Bank "WAN" projektjével kapcsolatosan, illetve a Nemzeti Autópálya Rt. 2003. októberében közzétett közbeszerzési eljárása kapcsán a HP és a Montana versenykorlátozásra alkalmas megállapodást kötött egymással.

Tilos

A versenytörvény szerint a vállalkozások nem köthetnek megállapodást, nem hangolhatják össze munkájukat úgy, hogy azzal akadályozzák, korlátozzák vagy torzítsák a gazdasági versenyt. A piaci szereplőknek saját maguknak, önállóan kell kialakítaniuk a piacon általuk alkalmazott üzletpolitikát és magatartást, s ez az elvárás meggátol minden közvetlen vagy közvetett kapcsolatot az egymástól független piaci szereplők között.