Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ázsia és Kelet-Európa a szoftverfeketelista élén

2004.07.07. 15:34
Az IDC piackutató intézet felmérése szerint a legkevesebb másolt szoftvert futtató ország Dánia, a kalózszoftverek aránya pedig az ázsiai és kelet-európai országokban a legmagasabb.
Az amerikai IDC piackutató intézet tanulmánya szerint a kalóz-szoftverkópiáktól legtisztább számítógépek Dániában találhatók, majd Új-Zéland, az Egyesült Államok, valamint egymás mellett a negyedik helyen Ausztria és Svédország következik a sorban. A felmérés egyaránt kiterjedt a magán- és vállalati használatban lévő számítógépekre.

Az Egyesült Államokban az egyébként viszonylag alacsony arányú kalózkópia-használat 6,5 milliárd dollár bevételkiesést okoz a szoftveriparnak, ami abszolút értékben messze meghaladja a többi országét.

Ázsia és Kelet-Európa vezet

Legmagasabb az ázsiai és kelet-európai országokban a másolt szoftverek aránya. A feketelistát Vietnam, Kína és Ukrajna vezeti. Ezekben az országokban a kilencven százalékot is meghaladja az alkalmazásban lévő másolt szoftverek aránya. Oroszországban 87 százalékos az arány. Kelet-Európa átlaga 71 százalék, míg Nyugat-Európáé 36 százalék. A nyugat-európai országok között a legtöbb másolt szoftver a görögországi számítógépeken fut.

Világszerte egy-két százalékkal emelkedett az illegális szoftverek forgalma tavaly 2002-höz képest. Az ezáltal keletkezett bevételkiesés eléri a 28,79 milliárd dollárt. A másolt szoftverek aránya a piac egészéhez képest azonban kissé csökkent, a 2002-es 39 százalékról 36 százalékra.

A leginkább expanzív számítástechnikai piacok, így például Kína, Oroszország és India egyben a másolt szoftvereket legnagyobb arányban alkalmazó piacok is. Amennyiben ezeken a piacokon nem csökken a másolt szoftverek aránya, az komoly kihatással lesz a világ átlagos illegálisszoftver-használati arányára is. Ennek tíz százalékos csökkentése a BSA és az IDC számításai szerint egymillió munkahelyet teremtene világszerte és 400 milliárd dolláros ipari termelés növekedést gerjesztene. A BSA ezzel az indoklással kívánja alátámasztani az illegális szoftverhasználat elleni szigorúbb fellépést.