Gerzson
-3 °C
3 °C

Díjazott innovátorok

2001.03.24. 17:05
A tavalyi év legsikeresebb innovációit végrehajtó cégek közül kilencen a Parlamentben vehették át a minisztériumi és kamarai díjakat, illetve a kilencedik Innovációs Nagydíjat.
A globalizáció egyszerre próbálja eltiporni és felfalni Magyarországot, és mégis van nálunk innováció, csúcstechnológiai fejlesztés és gazdasági siker.

Ezt most egy érzelmi megrázkódtatást követő ultraironikus hangulatban is írhatnám, de nem. Mindez a magyar Innovációs Alapítvány elnökének a Parlament kongresszusi termében mondott köszöntő beszédéből hámozódott ki, a IX. Magyar Innovációs Nagydíj ünnepélyes átadásán.

Átadás
Az alapítványi elnök úr Petőfi költészetének hatását mutató gondolatmenete azért nem maradt lógva a megjelent ünneplők feje fölött, mint egy rozsdás űrállomás, mert Orbán Viktor miniszterelnök úr profi, magabiztos (és idegtépő nyelvi retróval félrefűszerezett) beszéde a szlogent esztétikus gömbölyű üzenetté módosította.

A főbb retorikai tájékozódási pontok: Magyarország területeket veszített; de később még többet: képzett embereket; a globalizáció előtt rossz volt, mert nem volt jövő; de jobb lesz, mert szellemi tőkénket alkalmazva átformáljuk a globalizációt, ellensúlyozva nemzetpusztító hatásait; Széchenyi-terv; magasabb bérek.

Globalizáció ellen globalizációval. Békeharc. Partraszállás, üveggyöngy... Amúgy a Parlament feszélyez, mert nagyon félek puha, piros szőnyegen cipőben mászkálni.

Jók vagyunk

Az igaz magyar ember többre tart egy üveg bort, mint egy hosszú, nyomtatott szövegek monoton felolvasásával tarkított díjátadó ünnepséget. Az igaz magyar ember azonban nem lehet igazságtalan: a nagydíjra benyújtott harminckét pályázat bizonyosan izgalmas és rendkívül pozitív innovációkat tartalmazott. A díjazottak rendkívül sikeres újításairól szóló összefoglalókat szintén rendkívül kellemes végighallgatni.

SIRM-300
Az Innovációs Nagydíjat a 77 Elektronika Kft. vércukormérője, a fotometriás elven működő Dcont Personal kapta. A tárgy működése egyszerű és gyors, ráadásul fél év alatt 13583 darab kelt el belőle a honi piacon (másutt nem forgalmazzák).

A Gazdasági Minisztérium díját a Rába gumihevederes traktorfutóműve kapta. A Magyar Szabadalmi Hivatal díját a Ganz energiatakarékos IGES-típusú villamoshajtás-rendszere nyerte (apró Demszky-szívató beszólás hangzik el). A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara díját a Zalalövő-Bajánsenye vasútvonalon épült hidak (Hídépítő Rt.) kapták.

A Compaq Magyarország a BuilDog épületfelügyeleti szoftverért vehette át az Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány innovációs díját. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium a GK bétadur búzát díjazta. A Környezetvédelmi Minisztérium pedig a Borsodchem Rt. higanyvisszanyeréses veszélyeshulladék-ártalmatlanítási technológiáját találta kiemelkedőnek. A Budapest Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díját pedig a Digital Fotó Kft. kapta magyar fejlesztésű digitális fotólaborjáért.

Végül (de nem utolsó sorban) szubjektív és elfogult fődíjam, egyben az Oktatási Minisztérium Innovációs Díjának nyertese a Semilab Rt. a SIRM-300 Tömbi Mikrohiba-analizátorral. Neve alapján ugyan Pirx Kapitány túlélőcsomagjának egyik fontos darabja is lehetne, de a mikrohiba-analizátort a chipgyártásban alkalmazzák. A SIRM-300 ugyanis a szilíciumkristályok optikai úton történő osztályozására való (a kiválások és kristályrácshibák csúfította kristályok kiválogatására).

Mikrohiba-analizátort rendelt a Helsinki Tudományegyetem és a világ legnagyobb szilíciumszelet-gyártója, a japán SEH is. Hamarosan az egész világ nekünk köszönheti, hogy telefonálhat, számítógépezhet.

Majdnem elfelejtettem, van még egy örömhírem a végére: a millenniumi Országjáróból megtudtam, hogy a magyarok találták fel az internetet!