Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Kiberváros épül Mauritiuson

2003.02.06. 15:00
Mauritius egy csodálatos sziget az Indiai-óceán kellős közepén, ahol a tengerparton aranysárga színű homok, pálmafák és ötcsillagos luxushotelek várják a turistákat. Mauritius azonban változtatni akar arculatán: a turistaparadicsomból kiberszigetet akarnak varázsolni, az információs technológia fellegvárát, amely egy terrortámadás esetén biztonsági háttértárként szolgálna.
A fővárostól nem messze, a sziget sikertörténetét megalapozó cukornád-ültetvényeken fogják felépíteni azt a futurisztikus városrészt, amely világszínvonalú telekommunikációs hálózattal, üvegszálas kábelek és műholdas kapcsolatok segítségével fogja összekapcsolni Portugáliát Malajziával, Dél-Afrikán és Mauritiuson keresztül.

Devendra Chaudhry, Business Parks of Mauritius vezérigazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a kibervárosban e-kereskedelemhez, tárhely-szolgáltatáshoz és üzleti tranzakciókhoz kívánnak számítástechnikai központokat létrehozni. A város központjában egy tizenkét emeletes toronyház lesz, amelyet egy éven belül felépítenek. Ezt harminc másik projekt fogja követni, többek között hipermarketek, konferencia-központok, csúcstechnológiás irodák és egy kiberfalu, amely az alkalmazottakat lakóhelyéül szolgál majd.

Információs társadalmat is építenek

A kibervárosban azonban nemcsak az infrastruktúra képviseli majd a csúcstechnológiát. Az oktatási intézmények az általános iskolától egészen az egyetemig igazodni fognak az új követelményekhez, így még azok is megtalálják majd a helyüket, akik még életükben nem láttak számítógépet.

Egy mobil oktatási központtal, úgynevezett kiberkaravánnal látogatják meg Mauritius távoli falvait, hogy a háziasszonyokat, gyermekeket és munkanélkülieket beavassák a számítástechnika rejtelmeibe. Az átalakított autóbuszban kilenc hálózatba kötött számítógép kapott helyet, amelyek tökéletesen alkalmasak a legalapvetőbb számítógép-kezelői és szövegszerkesztési ismeretek elsajátítására.

Fotó: bpmlmauritius.com

A város egyik nagy előnye az elszigeteltség, amit feltétlenül ki akarnak használni. A tervezők elképzelése szerint a világcégek biztonsági háttértárakat létesíthetnének a szigeten, amelyek egy terrortámadás esetén minden fontos feladatot át tudnának venni a használhatatlanná vált központoktól.

Bíztató, hogy olyan nagy cégek érdeklődtek e lehetőség iránt, mint a Microsoft és a Hewlett Packard. Lindsay Pointu, a HP mauritiusi képviselője egyetért azzal, hogy a nagy cégek számára ez egy viszonylag biztonságos központ lehet. "Ha például egész Afrika lángokban állna, Mauritius akkor is biztonságban lenne." - mondta Pointu.