A Ford vásárolja meg a Land Rovert

2000.03.17. 14:33
A Ford Motor pénteken bejelentette, hogy megegyezett a BMW-vel arról, hogy csaknem hárommilliárd dollárért megvásárolja a német cég birtokában lévő Land Rover terepjárógyárat. A lépés nyomán a Ford tovább erősítheti az autóipar luxuskategóriájában meglévő pozícióit, a BMW pedig a Rover után másik brit részlegétől is megszabadul.

Tanácstalan dolgozók a Rover gyár előtt
Megszabadultak tőlük
A világ második legnagyobb autógyára, a detroiti székhelyű Ford az amerikai Lincoln márka mellé korábban a brit Jaguart és Aston Martint, tavaly a svéd Volvót, most pedig az ugyancsak brit Land Rovert és Range Rovert szerezte meg. A Land Rover céggel a Ford egy olyan leányvállalathoz jutott, amely évi 200 ezer járművet gyárt, árbevétele pedig meghaladja a hatmilliárd dollárt.

A BMW ugyanakkor rendkívül sikeres saját modelljeire koncentrálhat a jövőben. A BMW a Bloomberg hírügynökség elemzői szerint a világ legjobb és legnyereségesebb gépkocsimárkái közé tartozik. A müncheni céget, amely Németország harmadik legnagyobb autógyára, a Quandt család ellenőrzi. A német vállalat számára nehézséget okozott volna, ha a Land Rovert megtartja - állította Joachim Milberg, a BMW vezérigazgatója -, miután saját márkaneve alatt gyártott X-5-ös modellje gyakorlatilag a Land Roverek versenytársaként szerepel a világpiacon.

A BMW-Ford megállapodás csak egy nappal azután történt, hogy a müncheni cég megszabadult a veszteségesen működő angliai Rover-részlegétől. A Rovert az Alchemy Partners nevű brit kockázati tőkebefektető társaság vásárolta meg - nyilvánosságra nem hozott áron. A BMW 1994-ben vette meg a British Aerospace cégtől a Rovert, és azóta hatmilliárd dollárt költött a vállalatra, ám nem sikerült rentábilissá tennie. Az utolsó évet például 750 millió fontos veszteséggel zárta a Rover, ami megpecsételte a brit részleg sorsát.  • Tippek
  • Árfolyam