Bernadett
0 °C
4 °C

ATSZE: Monopolizálná az állami piacot a Magyar Telekom

2005.06.22. 12:40
Az alternatív távközlési szolgáltatók szerint a Magyar Telekom nemzetbiztonsági minősítésére hivatkozva próbálja kisajátítani az elektronikus kormányzati gerinchálózatra csatlakozó állami szervezetek piacát. A Magyar Telekom szerint viszont egy több résztvevős közbeszerzési eljárás során az ő ajánlatuk bizonyult a legkedvezőbbnek.
A többek között az Antenna Hungáriát, a GTS-Datanetet, a PanTelt és az UPC Magyarországot tömörítő Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSZE), valamint a nem egyesületi tag Hungarotel, Invitel és Monortel nyílt levélben fordult az állami intézmények informatikai beszerzésekért felelős vezetőihez, mert "megtudta, hogy a Matáv jogutódja, a Magyar Telekom az elektronikus kormányzati gerinchálózat (EKG) szolgáltatójaként szorgalmazza, hogy az állami intézmények az ő távközlési szolgáltatásait vegyék igénybe az EKG-hoz való csatlakozáskor".

Az ilyen típusú megrendelések összértéke évi tízmilliárd forintra tehető.

Nemzetbiztonsági ügy

Az ATSZE szerint az állami intézmények felé a Magyar Telekom érvként hivatkozik a 143/2004. (IV. 29.) kormányrendeletre, amely kizárólag nemzetbiztonsági minősítéssel rendelkező távközlési vállalatok számára teszi lehetővé az EKG működtetését.

Az alternatív távközlési szolgáltatók szerint viszont "az állami intézmények továbbra is saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy az adat-, hang- és internet szolgáltatást melyik elektronikus hírközlési szolgáltatótól veszi igénybe. Ezeknek a szolgáltatásoknak a biztosításához a kiválasztott elektronikus hírközlési szolgáltatónak ugyanis nem szükséges különleges nemzetbiztonsági minősítéssel rendelkeznie".

A nyílt levél felhívja az érintett döntéshozók figyelmét, hogy az általuk képviselt állami intézmény nem köteles a Matáv jogutódának ajánlatát elfogadni.

Körbeszerzés

A Magyar Telekom Médiakapcsolatok és webkommunikációs osztálya az Index érdeklődésére a következőképpen nyilatkozott a nyílt levélben foglaltakról:

"A Magyar Telekom, korábbi nevén Matáv Rt., indult a Miniszterelnöki Hivatal által kiírt "Elektronikus Gerinchálózathoz (EKG) kapcsolódó szolgáltatások ellátása" tárgyú közbeszerzési eljáráson. A nemzetbiztonsági követelményeknek is megfelelő (143/2004 (IV.29.) kormányrendelet) speciális közbeszerzési eljáráson több pályázó is indult, végül a Magyar Telekom ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek.

Ajánlatunkban vállaltuk, hogy az EKG infrastruktúra fejlesztésére több milliárd forintot fordítunk, valamint a jelenleginél alacsonyabb üzemeltetési díjat számítunk fel. A pályázat eredményeként a Magyar Telekom nyert jogosultságot az EKG-hoz kapcsolódó szolgáltatások nyújtására 2009. december 31-ig.

Az állami intézmények EKG-hoz való csatlakozásának eljárási rendjét a Miniszterelnöki Hivatal alakította ki. Ennek megfelelően az egyes csatlakozó állami intézmények külön-külön közbeszerzési pályázatokat írnak ki, melyekre a Magyar Telekom szintén szolgáltatási ajánlatot tesz."