Gusztáv
3 °C
6 °C

Félmillióan bankolnak itthon mobilon

2004.07.07. 14:58
Hetven százalékkal nőtt az elmúlt egy évben a mobilbankos szolgáltatásokat igénybe vevő lakossági ügyfelek száma, így már 490 ezren intézik mobiltelefonjukon banki ügyeiket. Az interneten bankolók száma is dinamikusan nő, 2004 végére több mint 450 ezer lakossági ügyfélnek lehet ilyen szerződése.
Az elmúlt egy évben 70 százalékkal, 490 ezerre nőtt azon lakossági ügyfelek száma, akik mobiltelefonos banki szolgáltatási szerződést kötöttek, közölte a GKI Gazdaságkutató Rt.

Az ügyfelek tizede használja

A GKI, a T-Mobile Távközlési Rt. és a Sun Microsystems Magyarország Kft. közös kutatása szerint az idén márciusban 490 ezer lakossági és 55 ezer vállalati ügyfél rendelkezett mobiltelefonos banki szolgáltatásokra szóló szerződéssel. A megelőző három hónap során a lakossági ügyfelek száma 11 százalékkal, egy év alatt pedig 70 százalékkal növekedett.

A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek aránya 9,4 százalék volt az első negyedév végén, míg a vállalati ügyfelek 9,5 százaléka használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére, tartalmazza a közlemény.

Az internetbanking is fejlődik

A kutatásból kiderül az is, hogy 2004 első negyedévének végén 364 ezer lakossági és 57 ezer vállalati ügyfél rendelkezett internetbanki szolgáltatási szerződéssel a magyar hitelintézeteknél.

A lakossági internetbanking-ügyfelek száma 2003 első negyedévéhez képest 37 százalékkal, míg a vállalati ügyfeleké 31 százalékkal emelkedett.

A kutatás alapján 2004-ben továbbra is dinamikusan nőhet az internetbanking-ügyfelek száma: a lakossági piacon 30-35 százalékkal, a vállalati piacon pedig 20-22 százalékkal. Így a hitelintézetek várakozásai és a GKI becslése szerint 2004 végre több mint 450 ezer lakossági, illetve csaknem 68 ezer vállalati ügyfél rendelkezik majd internetes banki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!